'Hasta la vista, baby!'

Glenn Close (73) is alles waar de chique oostkust van Amerika voor staat. Afkomstig uit een welgesteld gezin, kostschool in Zwitserland, prettige manieren, toprollen in films en in het theater – kortom, een zeer beschaafde dame.

Zodat het een hele verrassing is haar als armoedige volksvrouw te zien in Hillbilly Elegy, naar de van-rafels-tot-rijkdom-memoires van J.D. Vance. Glenn speelt Vance's zeer loyale grootmoeder Mamaw, het type dat het hart op de tong draagt, gek wordt van haar aan opiaten verslaafde dochter Bev (Amy Adams) terwijl Vance zich aan de armoede ontworstelt (maar op Yale nog wel even met mes en vork moet leren eten).

Article continues after the ad

Nog voor de film uitkwam was Mamaw al een kettingrokende, vloekende meme die haar levensfilosofie uit de Terminator haalt: 'Hasta la vista, baby!'

Ron Howard heeft Hillbilly Elegy geregisseerd en het is een mirakel hoe drie mensen die samen 17 Oscarnominaties hebben zo'n slechte film hebben kunnen maken, die luchtig om alle oorzaken van hun armoede heen fietst. Het is zó slecht en stereotiep dat het bijna weer goed wordt. Er is zelfs Oscarbuzz rond Glenn, vanwege de overgave waarmee ze zich door de scènes knaagt. Ze heeft er nog nooit eentje gewoon en het is haar gegund. 

En dat maakt het toch een aanrader voor een tikje gare maandagavond voor Netflix. Om je te wentelen in het besef dat je het zo slecht nog niet hebt. En als mentale heads-up dat je niet in de verleiding moet komen om niets anders dan veel te grote T-shirts te gaan dragen.

Foto's (c) Netflix, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in