'Immense bijdrage aan de Nederlandse literatuur.'

Arnon Grunberg heeft de P.C. Hooft-prijs voor proza gewonnen. Het Literatuurmuseum wil de prijs in mei aan hem uitreiken. Volgens de jury heeft Grunberg een 'immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur'. Aan de oeuvreprijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Grunberg noemt de P.C. Hooft-prijs een grote eer en vindt de prijs 'de mooiste die je als auteur kunt winnen'. Dat hij de prijs ontvangt voor verhalend proza maakt hem extra blij. "Dat is wat mij betreft het belangrijkste dat ik heb geschreven.” Hij is dankbaar voor het juryrapport, al wil hij naar eigen zeggen niet te lang stil blijven staan bij de lof. "Dan blijf je ook minder scherp," aldus Grunberg.

Article continues after the ad

Grunberg in 2009

De schrijver is dit jaar vijftig geworden en wint de prijs voor proza op relatief jonge leeftijd. Zijn eerste roman, Blauwe maandagen, kwam uit in 1994 en ontving twee prijzen. In de jaren erna schreef Grunberg meer bekroonde bestsellers, zoals Tirza (2006) en Moedervlekken (2016). Voor zijn oeuvre won hij in 2009 al de Constantijn Huygens-prijs en in 2010 de Frans Kellendonk-prijs.

De P.C. Hooftprijs bestaat sinds 1947, het jaar waarin de driehonderdste sterfdag van dichter en toneelschrijver Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) werd herdacht. De jury bestaat uit voorzitter Agnes Andeweg, Rashid Novaire, Esther Op de Beek, Coen Peppelenbos en Nina Polak. Ze waren het unaniem eens over de winnaar in 2022. Grunberg is volgens hen nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken. In het rapport noemen de juryleden zijn ambitie, productiviteit en intellectuele kracht 'ongeëvenaard'.

Foto's (c) ANP, Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in