Zweedse familiesaga over liefde, conflicten en verraad.

Perfect voor de lange lockdown-avonden: Vår tid är nu, ook bekend als The Restaurant. Dit Zweedse familiedrama (oké,  het is meer een soap) speelt zich af in Djurgårdskällaren, een populair restaurant in het naoorlogse Stockholm, waar de familie Löwander de scepter zwaait.

Article continues after the ad

De serie begint in 1945.  Europa is net bevrijd van de Duitsers, de ontlading is ook in het niet-bezette Zweden groot, dochter Nina Löwander belandt in een roes in de armen van koksknecht Calle, een amourette waarvan iedereen roept dat het in tranen zal eindigen. Maar toch: tradities en klassenverschillen verdwijnen en er staat een nieuwe generatie op.

Financieel is het schrapen, het familierestaurant staat op het randje van een faillissement. Daarom komt de familie weer samen en worden er manieren bedacht om Djurgårdskällaren er weer bovenop te helpen. Waarbij men elkaar eigenlijk alleen maar tegenwerkt. Oudste zoon en manager Gustaf is bjvoorbeeld niet helemaal zuiver op de graat, zijn dominante moedertje Helga is alom aanwezig en zo zitten de Löwandertjes elkaar heerlijk in de weg.

Het tweede en derde seizoen spelen zich af in de jaren zestig, waarin Nina een jazzclub opent (en nog altijd hunkert naar Calle). Seizoen vier kan elk moment live gaan. De serie is mooi gestyled en mooi gefilmd, en te zien op Netflix en MyLum.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in