Rineke Dijkstra in 2005
Rineke Dijkstra in 2005

Fotograaf wint prestigieuze Johannes Vermeer Prijs.

Rineke Dijkstra is 'de koningin van de Nederlandse portretkunst', aldus de jury van de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Dijkstra, bekend om haar tijdloze, iconische portretten, ontvangt 100.000 euro voor een speciaal project.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rineke Dijkstra, Kolobrzeg, Poland, July 26, 1992 #rinekedijkstra #photography #beach #portrait

Een bericht gedeeld door Art History Haggards (@arthistoryhaggards) op

Dijkstra (61) werkte eerst in de tijdschriftenwereld, voor ze een kunstzinniger kant op sloeg. In 1992 werd ze bekend met een reeks strandfoto's van adolescenten, die opvallend puur, eerlijk en tijdloos confronterend zijn. In 2017 won ze al een oeuvreprijs: de Hasseblad Award.  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Fotografie.nl (@wwwfotografienl) op

Dijkstra zegt in de NRC "heel blij en verrast” te zijn. "Deze prijs is zo’n grote eer.” Voor de fotografie is het goed, zegt ze, dat ze na Erwin Olaf (2011) de tweede fotograaf is die de prijs wint. Van het prijzengeld wil ze een nieuwe video-installatie maken.

Article continues after the ad

Dijkstra maakte in 2014 ook dit portret van koning Willem-Alexander. Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven zal de prijs op 29 oktober uitreiken in de Ridderzaal in Den Haag.

Foto's (c) ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in