Horace Vernet (1789–1863) De carrousel van Tsarskoje Selo, 1843 Olieverf op doek © State Museum Complex Tsarskoe Selo
Horace Vernet (1789–1863) De carrousel van Tsarskoje Selo, 1843 Olieverf op doek © State Museum Complex Tsarskoe Selo

Romantiek, rechtstreeks uit St. Petersburg!

Vanaf vandaag te zien: de gloednieuwe tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage van Amsterdam. Zeker in coronatijd is het uniek om een internationale, zeer omvangrijke kunstcollectie aan het publiek te kunnen tonen

Heilige Thekla © State Hermitage Museum, St Petersburg

Article continues after the ad

De tentoonstelling vertelt over tsaren en ridders aan de hand van meer dan 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg. Voor het eerst zijn meerdere hoogtepunten uit deze collecties in Nederland te zien.

Ze brengen de middeleeuwen tot leven, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien. Én de romantische negentiende-eeuwse revival hiervan in Europa en aan het Russische hof. De indrukwekkende vormgeving is heroïsch en romantisch tegelijk, met als hoogtepunt de spectaculaire ridderzaal met een toernooisetting waarin ridders te paard verwikkeld zijn in een steekspel.

Manuscript van Roman de la Rose (Guillaume de Lorris, Jean de Meung, 13de eeuw).

Een van de thema’s in de tentoonstelling is de hoofse liefde, de in de middeleeuwen veelbeschreven kuise hartstocht tussen man en vrouw. De Hermitage Amsterdam toont een hoogtepunt bij dit thema: een schitterend geïllumineerd manuscript van de Roman de la Rose. Het is een van de meest spraakmakende en populaire middeleeuwse literaire werken, een erotisch geladen liefdesverhaal uit de dertiende eeuw.

Door tsaar Nicolaas I en Alexandra Fjodorovna, die de bijnaam ‘de witte roos’ had gekregen naar een historische negentiende-eeuwse ‘ridderroman’ die zij verslond, werd die middeleeuwse hoffelijkheid gretig omarmd. Als symbool van hun romantische liefde klimmen grote witte rozen langs de muren van de tentoonstelling.

Reliekenkistje met scènes van Christus’ Geboorte en de Vlucht naar Egypte Frankrijk, Limoges, 1200–10 Hout, messing, champlevé-email, verguld, 22,5 x 23,2 x 8,8 cm

De tentoonstelling biedt een unieke reis door de tijd die, met medewerking van onder anderen Herman Pleij in de audiotour, kleur geeft aan wat vaak de Dark Ages wordt genoemd. Te zien vanaf 19 november 2020 tot in de zomer van 2021, vooraf tickets kopen is verplicht.

Foto's (c) © State Hermitage Museum, St Petersburg

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in