Perfecte afleiding nu we toch nergens heen kunnen.

Niet veel mensen weten dat Coco Chanels werk voor een groot deel werd geïnspireerd door literatuur. Lezen was al sinds ze het leerde een manier geweest om even te ontsnappen aan de voortijdige dood van haar moeder en de onzekerheid over de vader die haar in de steek liet.

Als adolescent droomde Gabrielle Chanel de latere Coco bij elkaar: ze fantaseerde over de jeugd die ze had moeten ontberen en verzamelde catalogi, boeken en romans die samen een soort school van het leven voor haar vormde. Ze leerde zichzelf erdoor kennen, haar temperament en haar relatie tot anderen en de wereld.

Lezen bood Coco een manier om haar gedachten te structuren en werd een van de fundamenten van haar persoonlijkheid. Grote liefde Boy Chapel introduceerde bij haar het werk van Voltaire en Nietzsche, maar ook de Bhagavad Vita.

Article continues after the ad

Het verbreedde Chanels horizon en naarmate ze succesvoller werd, boden boeken een manier om de wereld onder handbereik te hebben. Ze was een gretig leunstoelreiziger die door boeken de werelden van Azië, Perzië en Egypte leerde kennen, waarvan ze elementen in haar werk verwerkte.

Het hielp dat ze steeds meer schrijvers in haar entourage had. Mensen als Colette, Paul Morand, Jean Cocteau, Raymond Radiguet, Joseph Kessel, Marthe Bibesco en Michel Déon vonden taal opnieuw uit, op dezelfde manier als Coco mode opnieuw aan het uitvinden was en kwamen regelmatig bij haar over de vloer.

Voor Chanel was poëzie het summum als het aankwam op literatuur, 'de knapste oefening in stijl'. Dagelijks beoefent door vrienden als Max Jacob, Iliazd en Paul Eluar, vond ze gedichten de 'ultieme ervaring in schoonheid'. Dichter Pierre Reverdy ondersteunde ze om die reden levenslang financieel: ze zorgde dat zijn werk gepubliceerd werd en zette zijn manuscripten trots op een ereplek in haar bibliotheek.

Die bibliotheek bedekte stukje bij beetje de muren van haar woonkamer en kantoor aan Rue Cambon. Intuïtief wist Coco dat haar werk niet zozeer afhing van de harde feiten, maar van de manier waarop haar verhaal werd verteld, net zoals in een goed boek. De laag met boeken in haar woning vormde daarnaast niet alleen op het hoogtepunt van haar succes, maar ook later toen ze vrij eenzaam was een buffer tegen de buitenwereld, net als toen ze nog een meisje was.

© Chanel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in