Een expositie als remedie tegen de donkere dagen.

Het zijn schilderijen die doen denken aan het zuiden en aan zondoorstoofde dagen: vrolijke kleuren en expressionistische kracht maken zijn werk rijk...

... maar hij maakt ook prachtige zwartwit schilderijen waarin hij weer uitblinkt in de kunst van het weglaten. Zijn werk is momenteel te zien in Museum de Casteelse Poort in Wageningen.  

Article continues after the ad

Tibo van de Zand (1985) is een Nederlandse kunstschilder. Als zoon van de bekende kunstenaar Jits Bakker werd hij al jong geïntroduceerd in de wereld van de beeldende kunst. In de voetsporen van zijn vader en onder zijn hoede, begon hij rond zijn zesde levensjaar en plein air te schilderen. Hij genoot zijn artistieke opleiding aan de Kunstacademie in Utrecht, waar hij in 2009 cum laude afstudeerde.

Vader en zoon hielden samen ateliers in het zonnige Andalusië en de woeste Belgische Ardennen. De glooiende, kleurrijke Zuid-Spaanse landschappen vormen nog steeds een grote inspiratiebron. Van de Zand heeft een atelier in de buurt van Málaga, maar is veel vaker buiten te vinden in de Mediterrane natuur.

Van jongs af aan maakt Van de Zand studiereizen om zich te laten inspireren door de grote meesters van de moderne schilderkunst, waaronder Albert Marquet, Henri Matisse en Kees van Dongen. Maar ook het werk van Vincent van Gogh, Jan Sluiters en Raoul Dufy spreken hem aan en schemert hier en daar door in zijn eigen schilderijen.

Tibo van de Zands Kleurrijk Europa is te zien tot en met 13 maart 2022 in de Casteelse Poort in Wageningen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in