Lekker luisteren naar 3 nieuwe mysteries!

Was het cholera - door een besmet glas water? Gedwongen zelfmoord? Een infarct - of verlamming? Of hadden ze last van sovjet-propaganda, censuur en het communistisch bewind?

Op zoek naar Rossija in Nederland

Tsjaikovski, Prokofjev en Sjostakovitsj. De populaire podcast Klassieke Mysteries gaat… Russisch. Normaal gesproken reizen Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp naar het plaats delict om de mysteries te ontrafelen, maar in dit vijfde seizoen seizoen gaan ze in eigen land op onderzoek uit. Op zoek naar stukjes 'Rossija' in de eigen omgeving. En dat wordt nog heel spannend...

Mysterieuze overlijdensgevallen

Na vier spannende en geheimzinnige seizoenen, een reeks Mini-Mysteries, Valentijns-specials en Kerstedities, is met 'De Russen' het vijfde en tevens laatste seizoen van de podcast Klassieke Mysteries verschenen.

Article continues after the ad

In de succesvolle reeks van AVROTROS en NPO Radio 4 duiken Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in de mysterieuze verhalen rondom de dood van klassieke componisten. Dit keer gaan ze in eigen land op onderzoek uit naar de verhalen achter de Russische componisten Tsjaikovski, Prokofjev en Sjostakovitsj.

Tsjaikovski

Tsjaikovski is pas 53 jaar oud als hij overlijdt. De doodsoorzaak? Volgens de biografieën van de componist komt het door een cholera-infectie.

Maar zelfs op dat moment, in 1893, worden er vraagtekens bij dit verhaal gezet. Want er klopt iets niet. Ab en Rebecca doen onderzoek naar het intrigerende leven -maar vooral ook de dood- van de romantische Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Prokofjev

In aflevering 2 duiken Ab en Rebecca in het werk, het leven en de dood van Sergej Prokofjev. Hij overlijdt op 5 maart 1953 in Moskou.

Zijn begrafenis is klein, sober en zonder bloemen. Waarom? Alle aandacht gaat naar iemand anders: de grote leider Jozef Stalin. Ook overleden op 5 maart 1953. Ironisch, gezien de gecompliceerde band tussen de twee.

Sjostakovitsj

In aflevering 3 staat het leven en de dood van componist Dmitri Sjostakovitsj centraal. Het Achtste Strijkkwartet is een uiterst ingewikkeld, dramatisch en pijnlijk stuk.

Wat voel je als je luistert? Angst, wanhoop, strijden en de dood. Heeft Sjostakovitsj zijn eigen In Memoriam gecomponeerd? 

Seizoen 5 van Klassieke Mysteries is nu te beluisteren. Nashe zdoróvje. Proost!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in