Dwalen door de zalen van het Teylers Museum.

Geniet je ook zo van podcasts? We tippen je een fijne nieuwe! In je hoofd rondlopen door de zalen van Teylers Museum en bijgepraat worden over al het moois dat daar te zien is, terwijl je onderweg bent: het kan vanaf nu met de nieuwe podcast Museum van de Verwondering.

Wetenschapsjournalist en Teylersfan-vanaf-zijn-vroegste-jeugd Diederik Jekel en podcast- en theatermaker Dide Vonk nemen je mee door het oudste museum van Nederland. Stap binnen in deze tijdmachine, luister naar de intrigerende verhalen over het gebouw en de collecties van kunst en wetenschap en ontdek waarom Teylers al sinds 1784 een eerbetoon aan de verwondering is.

Article continues after the ad

Familiemuseum

In de podcast deelt Diederik Jekel zijn fascinatie voor het museum met Dide Vonk en de luisteraar. Voor Diederik is Teylers een familiemuseum:

‘Mijn moeder nam me als klein jongetje mee, zij werd door mijn opa meegenomen als klein meisje en mijn opa weer door zíjn vader. In al die tijd is het museum onveranderd gebleven. Wat je hier ruikt, wat je hier ziet: we hebben ons allemaal over hetzelfde verwonderd’.

Talloze verhalen

Samen gaan Diederik en Dide door de zalen, langs de vitrines met fossielen, muren vol schilderijen en kasten met instrumenten. Ze gaan op zoek naar de verhalen achter het museum en de objecten.

Wie was Pieter Teyler eigenlijk en zijn zijn idealen nog actueel? Wat heeft wetenschap met kunst te maken? Waarom ontwierp Teylers eerste directeur Martinus van Marum de grootste Elektriseermachine ter wereld? Hoe sexy is een snelkookpan? Wat is verwondering precies en waarom is het belangrijk om je altijd te blijven verwonderen?

Achter de schermen

Diederik en Dide ontmoeten ook medewerkers van het museum, die vertellen waar hún hart sneller van gaat kloppen.

Zo was hoofdconservator wetenschap Trienke van der Spek maar wat graag aanwezig geweest bij een 18e-eeuwse proef waarbij een lange metalen draad aan de galerij van de Ovale Zaal onder spanning werd gezet met de Grote Elektriseermachine en de hele zaal blauw oplichtte in het donker. Wim, al bijna 40 jaar beveiliger, vertelt dat bezoekers in zijn begintijd nog moesten aanbellen bij de voordeur.

De podcast Museum van de Verwondering is gratis te beluisteren via alle podcast-apps. De eerste twee afleveringen staan inmiddels, nieuwe afleveringen volgen binnenkort. Iets zegt ons dat ook het bezoek van keizer Napoleon 'op de druilerige ochtend van 24 oktober 1811, om iets voor half negen' langs zal komen.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in