Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Podcast: de vrouwen van Oranje-Nassau

Maak kennis met Johanna van Polanen! Leuke podcasts voor royalty-liefhebbers: verhalen over de powervrouwen van Oranje, gebaseerd op de steden waarin ze woonden. Zoals Apeldoorn, Delft, Den Haag en... Breda, de bakermat van het Nederlandse koningshuis. En hoewel Willem van Oranje uiteindelijk de ...

Podcast: de vrouwen van Oranje-Nassau

Maak kennis met Johanna van Polanen!

Leuke podcasts voor royalty-liefhebbers: verhalen over de powervrouwen van Oranje, gebaseerd op de steden waarin ze woonden. Zoals Apeldoorn, Delft, Den Haag en... Breda, de bakermat van het Nederlandse koningshuis. En hoewel Willem van Oranje uiteindelijk de stad moest ontvluchten en naar Delft vertrok, is zijn invloed en die van het Huis Oranje-Nassau daar nog steeds goed te voelen.

Het Huis Oranje-Nassau en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De leden van deze familie hebben Nederland gecreëerd en gevormd. Elke stadhouder, koning, koningin, prins of prinses heeft zich op zijn of haar manier ingezet voor Nederland. Op verschillende plekken in ons land hebben zij hun sporen achtergelaten. Door unieke locaties te bezoeken in Breda, Leeuwarden, Delft, Apeldoorn en Den Haag komen verhalen tot leven, waaronder die over sterke Nassauvrouwen.

(c) Niervaertgilde

De nieuwste editie focust zich op Breda, de stad die door het huwelijk tussen de Bredase Johanna van Polanen en de Duitse Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg (1403) aan de basis ligt van ons koningshuis. En ook de stad waar op de grote klok van de toren van de Grote Kerk een veelzeggende spreuk stond: Die tot Breda in vreucht wil leven, die moet vrouwen de overhant geven. Aan het woord komen Marieke Wiegel (directeur Grote Kerk)...

... Mattijs van Bergen (modeontwerper wiens werk binnenkort is te zien in de Grote Kerk) en Monique Rakhorst (conservator Stedelijk Museum Breda).

Ontdekkingstocht in Breda

Welk stempel drukte Johanna van Polanen op de stad Breda? Waarom erfde René van Chalon, zoon van Hendrik III, het prinsdom Orange?

Wie is verantwoordelijk voor de prachtige renaissancekunst in onder andere de Grote Kerk? Hoe vertaal je verhalen over krachtige vrouwen uit het verleden naar ontwerpen van nu? Het is een greep uit de onderwerpen van de podcast.

Marieke Wiegel, Mattijs van Bergen en Monique Rakhorst gaan in op bekende en onbekende leden van het Huis Oranje-Nassau, nemen de luisteraars mee naar bijzondere plekken in de stad en vertellen hoe de verhalen van toen nog altijd volop inspiratie bieden.

Luisteraars kunnen hier nog veel meer over ontdekken als ze een bezoek brengen aan Breda. In de Grote Kerk zijn prachtige kunst en praalgraven te bewonderen en van 9 juni (onder voorbehoud) t/m 29 augustus is hier bovendien de tentoonstelling Royal Fashion Design te zien met ontwerpen van Van Bergen.

Het Stedelijk Museum Breda besteedt in de vaste opstelling altijd aandacht aan het verhaal van de Nassaus en zal dit in de komende jaren verder uitbreiden, zowel in een vaste presentatie als in een aantal tijdelijke tentoonstellingen.

Sterk, gedreven en invloedrijk

Veel Nassauvrouwen hebben in de loop der eeuwen op eigen wijze invloed gehad op de ontwikkeling van Nederland. Soms wat meer op de achtergrond, soms heel erg aanwezig. Bijvoorbeeld als armoedebestrijder. Door het stimuleren van kunst en cultuur. Als stammoeder van vele Europese vorstenhuizen. Of als mode-influencer.

De Koninklijke verhaallijn vertelt deze verhalen over de sterke, gedreven en invloedrijke vrouwen van het Huis Oranje, onder andere via Holland.com en de reeks podcasts vind je op onder andere Spotify. Leuk om te beluisteren als je Breda of een van de andere steden  wilt bezoeken, zo loop je letterlijk in de voetsporen van deze Nassauvrouwen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in