Julika Marijn
Julika Marijn

Theatermaker Julika Marijn duikt in het leven van de kunstverzamelaar.

Een leven voor de kunst en de kunst van het leven, daarover gaat 'Uit verdriet geboren'. Julika Marijn duikt op speelse en brutale wijze in het leven van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller (1869-1939). Een powervrouw avant la lettre die als een van de eersten veelvuldig werk kocht van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Bart van der Leck.

En daar op haar eigen manier van genoot: "Als ik de citroenen van Van Gogh wil begrijpen, leg ik er in mijn verbeelding maar altijd een paar naast zoals ik ze zie en dan voel ik het hemels brede verschil," aldus Helene die met haar bijzondere collectie het beroemde Kröller-Müller Museum op de Veluwe realiseerde.

Article continues after the ad

Van dit museum kreeg Julika - speciaal voor deze voorstelling - toegang tot de kist met ruime 3000 brieven van Helene, gericht aan haar zielsverwant Sam van Deventer. 'Dit museum is uit verdriet geboren! Als een dankbare bloem is het er uit opgebloeid en dit verdriet heet Helene’, zo staat in een van de brieven.

Julika zoekt gaat vertellend, spelend en zingend op zoek naar de begeesterde, maar ook complexe vrouw achter de wereldberoemde verzameling. Waarom wijdde ze haar leven aan de kunst en wat hoopte ze daarin te vinden? Liefde, troost, erkenning, eeuwigheid? Een compensatie voor de slechte band met haar kinderen?

In de voorstelling laat Marijn Helene Kröller-Müller zélf aan het woord. En terwijl ze het portret van Helene schetst houdt ze ook haar eigen levensvragen tegen het licht, waardoor je vanzelf anders gaan kijken naar kunst, liefde en wat je als mens nalaat aan de wereld.  

Uit verdriet geboren is te zien:

  • 31 oktober Gouda, Schouwburg
  • 3 november Beusinchem, Heerenlogement
  • 24 november Goor, De Reggehof
  • 8 december Rijswijk Grote Zaal Museum Rijswijk
  • 13 december Tiel, Agnietenhof

Hierbij alvast een voorproefje! 

Foto's (c) Julika Marijn, Van Gogh Museum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in