Mooi verhaal over de moeizame emancipatie van Saoedische vrouwen.

Zin in een fijne film? Saoedische Maryam (gespeeld door Mila Al Zahrani) is werkzaam als arts en verbaast vriend en vijand door zich verkiesbaar te stellen als gemeenteraadslid in Saoedi-Arabië.

Article continues after the ad

Aanleiding: Maryam vraagt slechts dat de modderweg voor haar lokale ziekenhuis wordt geasfalteerd, maar niemand neemt de bescheiden politieke missies van deze professionele vrouw serieus.

Als ze wéér wordt geconfronteerd met de beperkingen in haar leven simpelweg omdat ze een vrouw is, besluit ze zich kandidaat te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, iets wat vrouwen in Saoedi-Arabië pas sinds 2018 is toegestaan. Deze beslissing wordt haar bepaald niet door iedereen in dank afgenomen.

Samen met haar zussen probeert ze hun gemeenschap ervan te overtuigen dat zij als vrouw ook mee zou mogen doen aan de verkiezing en probeert ze een stap vooruit te zetten in de strijd voor vrouwenrechten in Saoedi-Arabië.

Regisseur Haifaa Al-Mansour maakte in 2012 met Wadjda de allereerste door een vrouw geregisseerde film in Saoedi-Arabië. The Perfect Candidate is niet al te zwaar op de hand, je zou het een politieke comedy kunnen noemen. Vanaf vandaag in de bioscoop!

Foto's (c) September Films

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in