Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Paleis Het Loo is mooier dan ooit en een bezoek waard!

Aanstaande vrijdag gaat het paleismuseum weer open voor het publiek. Het heeft even geduurd, maar Paleis Het Loo in Apeldoorn is vanaf 15 april weer open voor bezoekers. Het paleis is duurzaam gerenoveerd, de interieurs zijn gerestaureerd en de vertrekken heringericht. Het oogt nu meer als het wo...

Paleis Het Loo is mooier dan ooit en een bezoek waard!

Aanstaande vrijdag gaat het paleismuseum weer open voor het publiek.

Het heeft even geduurd, maar Paleis Het Loo in Apeldoorn is vanaf 15 april weer open voor bezoekers. Het paleis is duurzaam gerenoveerd, de interieurs zijn gerestaureerd en de vertrekken heringericht.

Het oogt nu meer als het woonhuis dat het ooit was, dan als een museum. De nieuwe paleisroutes en audioverhalen brengen de verschillende bewoners tot leven: van Willem en Mary tot Wilhelmina.

In het onderhuis kom je, in een introductiefilm en de presentatie Sporen uit het verleden, alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Van geliefd tot leeggeplunderd zomerverblijf, van bewoond paleis tot museum.

De enorme verbouwing is overigens nog niet helemaal klaar: de ondergrondse uitbreiding wordt pas in het voorjaar van 2023 opgeleverd. Maar het Paleis, daar kun je dus vanaf vrijdag weer heerlijk in.

Twee paleisroutes, drie audioverhalen

Er zijn twee routes door het paleis. Het verhaal van Willem en Mary is een dramatische mix van macht, familie en geloof.

Het jonge echtpaar werd in 1689 koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland.

En daarmee werd Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht. Dit was de slaapkamer van Mary.

Graaf Hans Willem Bentinck – de beste vriend van Willem – leidt de bezoeker rond in het audioverhaal en vertelt over de 17e-eeuwse politiek onthult paleisgeheimen en laat zien hoe Willem en Mary het paleis en de tuin inrichtten.

Wilhelmina met Juliana in 1913

De tweede route door het paleis laat zien hoe de latere generaties Oranjes in het paleis woonden. De hoofdrol is voor Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander. Zij kwam vaak op haar favoriete Paleis Het Loo...

...net als haar ouders koning Willem III en Emma (hier met kleine Wilhelmina in 1885)...

...en Wilhelmina's dochter Juliana en schoonzoon Bernhard, hier in 1937. Je kunt in deze route kiezen uit twee audioverhalen.

Huis van Wilhelmina

De gidsen Ziarah en Mark nemen de bezoekers mee door de kamers en vertrekken uit de 19e en 20e eeuw. Ze praten over het leven in het paleis, vertellen wie waar sliep, werkte of gasten ontving.

Het verhaal Thuis bij de Oranjes (vanaf 7 jaar) is een familieroute en gezamenlijk te beluisteren. In het paleis staan overal dure meubels en hangen mooie schilderijen en kroonluchters. De gebruiksvoorwerpen zijn fraai ontworpen, de gordijnen en tapijten zijn versierd. Maar is het er een beetje gezellig? Bo, Puck, Jamilia en François vertellen grappige verhalen over dit bijzondere woonhuis en de bewoners.

Onderhuis het startpunt voor bezoekers

In het onderhuis komen bezoekers alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Een introductiefilm en maquette geven inzicht in het ontstaan en ontwikkeling van het paleis en de omgeving.

In de presentatie Sporen uit het verleden zie je hoe de paleisbewoners en personeelsleden leefden, woonden en werkten. Bijzonder zijn de bodemvondsten die tijdens de graafwerkzaamheden ontdekt zijn, zoals prehistorische kleikommetjes en serviesscherven.

Paleis Het Loo is weer geopend vanaf vrijdag 15 april 2022, vooraf tickets reserveren is aan te bevelen om teleurstellingen te voorkomen.

Foto's (c) Paleis Het Loo, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in