Ad Reinhart, Ultimate Paiting no 39, 1960, foto Cary Markerink
Ad Reinhart, Ultimate Paiting no 39, 1960, foto Cary Markerink

'I have to turn my head until my darkness goes.'

'I see a red door and I want it painted black. No colours anymore, I want them to turn black.' Die tekst van de Rolling Stones vormt de inspiratie voor een spannende expositie in het Kröller-Müller, met volmaakt gevoel voor timing gepland in de donkere dagen.  

Armando, Zwart Water, 1964, Kunstmuseum Den Haag, foto Philip Mechanicus / MA

Van 19 september 2020 tot en met 28 februari 2021 presenteert het Kröller-Müller de tentoonstelling Paint it black, met als middelpunt een bijzonder werk van Armando (Amsterdam, 1929 - Potsdam, 2018): Zwart water (1964), een bassin gevuld met water in een vrijwel volledig verduisterde ruimte.

Article continues after the ad

Tony Smith, Wandering Rocks, 1967-1970, foto Cary Markerink

De tentoonstelling omvat indoor en outdoor werken en installaties. 

Louise Nevelson, Sky Catherdral III 1959, foto Cary Markerink

Zwart water wordt omringd door werken uit de collectie waarin zwart een belangrijke rol speelt, van onder anderen Jo Baer, Ad Reinhardt, Richard Serra, Robert Smithson, Louise Nevelson, Francesco Lo Savio en Tony Smith.

Robert Morris, Untitled (Firestorm Series no 10977), 1982

De titel Paint it black verwijst naar het gelijknamige nummer uit 1966 van de Rolling Stones  maar moet, evenmin als in het nummer, niet al te letterlijk worden genomen. Het nummer verwijst naar persoonlijk leed, maar ook naar de onvrede van een jonge generatie met de toenmalige politieke en maatschappelijke verhoudingen. Dezelfde onvrede die ook leidde tot grote omwentelingen in de kunst. De meeste kunstwerken in de tentoonstelling zijn ontstaan in dezelfde periode.

Foto's (c) Kröller-Müller

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in