Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Opgefrist en weer te zien: 'Vrouwen van Suriname'

'Oema foe Sranan' is eenmalig te zien in het Eye. In de jaren rond de Surinaamse onafhankelijkheid filmde regisseur At van Praag vier krachtige Surinaamse vrouwen. 'Oema foe Sranan' is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het Sranan en laat zien hoe het land ervoor stond rond 1975, h...

Opgefrist en weer te zien: 'Vrouwen van Suriname'

'Oema foe Sranan' is eenmalig te zien in het Eye.

In de jaren rond de Surinaamse onafhankelijkheid filmde regisseur At van Praag vier krachtige Surinaamse vrouwen. 'Oema foe Sranan' is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het Sranan en laat zien hoe het land ervoor stond rond 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd.

In de film komen vier krachtige vrouwen aan het woord, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die vertellen hoe ze het hoofd boven water houden in barre omstandigheden. Ze hebben kinderrijke gezinnen te voeden; de mannen werken in de stad en verdienen een karig loon – van de beloofde welvaartstijging is weinig te merken.

De slechte economische situatie en de corruptie in regeringskringen leiden ertoe dat veel Surinamers naar Nederland trekken. Daar krijgen ze te maken met discriminatie, racisme en werkloosheid. Sonja vertelt over jonge Surinamers die leegstaande flats in de Bijlmermeer kraken, om de beroerde en dure huisvesting (pensions) te ontvluchten. “Toch hebben we, nadat we ons verenigd hadden, ons doel bereikt. Negentig van de eerste krakers kregen een woonvergunning.”

Oema foe Sranan is gerestaureerd (dit fragment is uit 2009, de docu ziet er nu beter uit) en te zien tijdens de Meet the Archive-dag in Eye. Het gaat om een eenmalige vertoning op zaterdag 28 mei, om 19:00.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in