Marie Jeanette de Lange
Marie Jeanette de Lange

Ken je de podcasts van het Rijks al?

Het is een veelgestelde vraag in het Rijksmuseum: waar zijn de vrouwen in de kunst? Ze er absoluut, alleen moet je wel weten waar en hoe je kunt kijken.

Article continues after the ad

Op Internationale Vrouwendag op 8 maart, vertellen drie experts over de positie van vrouwen in de geschiedenis. In de online talkshow: Vrouwen in de Kunst komen diverse kunstenaressen, voorvechters van vrouwenrechten en zakenvrouwen uit de 17de en 19de eeuw aan bod.

Experts vertellen over de positie van de vrouw, van Melkmeisje en Kenau tot Judith Leyster (hier bezig met een zelfportret) en Marie de Lange.

Ze zoomen in op vrouwen in de 17de eeuw en de 19de eeuw, waar kunstenaressen, modellen en voorvechters voor vrouwenrechten hun rol opeisten. En er wordt stilgestaan bij vrouwen in slavernij: hoe zij leefden en vochten voor een beter bestaan.

Dit zijn de sprekers:

  • Anna Martens, rondleider: over 17de-eeuwse vrouwen in Nederland en hun kunst
  • Jennifer Tosch (Engelstalig), oprichter Black Heritage Tours en lid van de denktank tentoonstelling Slavernij: over vrouwen in slavernij
  • Jenny Reynaerts, senior conservator schilderijen: over 19de-eeuwse kunstenaressen en vrouwen op schilderijen, en hoe zij die zichtbaar heeft gemaakt in het museum
  • Moderator is Angela Tellier, presentator, fotograaf en workshopdocent.

Een kaartje voor de stream kost € 5, je ontvangt de link een uur van te voren en tijdens de talkshow kun je vragen stellen via de chat.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in