'Over licht vinden in de duisternis.'

Dansliefhebbers, we hebben wat bijzonders voor je! Op 29 april, ter viering van International Dance Day, lanceert Het Nationale Ballet de filmopname van David Dawsons nieuwste creatie METAMORPHOSIS, een choreografisch vijfluik over “hoop en menselijkheid, over licht vinden in de duisternis”. De gehele choreografie is gecreëerd via Zoom tussen Amsterdam en Berlijn, de woonplaats van Dawson.

Tijdens het online Kerstgala, afgelopen december te zien bij Het Nationale Ballet, lieten eerste solisten Anna Ol en James Stout een voorproefje zien van METAMORPHOSIS. Nu gaat de volledige choreografie in première voor 23 dansers, op het gelijknamige pianovijfluik van Philip Glass in een film van Altin Kaftira.

De première van METAMORPHOSIS is op donderdag 29 april en de film is tot en met vrijdag 29 oktober 2021 gratis te bekijken via het YouTube-kanaal van Het Nationale Ballet.
 
METAMORPHOSIS
De uitgangspunten voor METAMORPHOSIS bedacht Dawson – sinds 2015 ‘Associate Artist’ van Het Nationale Ballet – al vóór de coronapandemie. Oorspronkelijk zou hij de creatie voor het Junior Ballet Antwerp maken, waarvan hij beschermheer is. Nadat de repetities van METAMORPHOSIS in Antwerpen door de coronamaatregelen waren stil komen te liggen, besloot Dawson zijn choreografie via Zoom verder te ontwikkelen met de dansers van Het Nationale Ballet.

Article continues after the ad

Over het thema van METAMORPHOSIS had Dawson toentertijd niet kunnen vermoeden hoe actueel het nu zou zijn: “METAMORPHOSIS is een ‘vehicle of hope’, het gaat over doorgaan, niet opgeven, over de spreekwoordelijke weg die we afleggen van de winter naar de lente, over het geloof dat er licht aan het een einde aan de tunnel gloort” (David Dawson)

Philip Glass
METAMORPHOSIS wordt gedanst op het gelijknamige pianovijfluik van Philip Glass uit 1988. David Dawson: “Glass’ compositie dráágt deze nieuwe choreografie, de muziek brengt alles bij elkaar, dompelt je onder in één sfeer, in één droom”.