(Bijna) echte meesterwerken bij je thuis.

Wat een leuk initiatief! Vanaf 1 juni hoopt het Van Gogh Museum het publiek weer te mogen verwelkomen, onder de dan geldende coronaregels. Het museum stelt in aanloop naar de heropening een aantal Museum Editions van Van Goghs meesterwerken beschikbaar voor Nederlanders die dit volgens een vriend, buur, collega of familielid verdienen.

Emilie Gordenker, algemeen directeur Van Gogh Museum: "Met Van Gogh Museum leent uit willen wij het werk van Vincent van Gogh ook in deze tijd toegankelijk maken voor fans en ons publiek, in de hoop dat het kijken naar kunst hen troost en blijdschap kan bieden."

‘Hoop hebben op betere tijden moet niet een gevoel zijn maar een iets doen in het heden.’

Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, 22 juli 1883

Article continues after the ad

Zo werkt het

Via Van Gogh Museum leent uit kan iedereen iemand anders nomineren door te vertellen waarom zij die persoon een Van Gogh in huis gunnen. Het museum stelt negen verschillende Museum Editions beschikbaar waaruit bij de nominatie een keuze gemaakt kan worden.

Onder andere Amandelbloesem (1890), Zonnebloemen (1889) en Landschap bij avondschemering (1890) kunnen bij mensen thuis belanden. Uit alle nominaties worden vijf winnaars geselecteerd. Zij krijgen het meesterwerk, inclusief schildersezel om het werk op te plaatsen, tot aan de voordeur bezorgd. Eén van de eerste winnaars zal op donderdag 14 mei het werk overhandigd krijgen door directeur Emilie Gordenker.

De winnaars kunnen twee weken genieten van een (bijna) echt Van Gogh schilderij in hun eigen huiskamer. Daarna kiest het museum iedere twee weken opnieuw vijf gelukkigen uit en reizen de kunstwerken door naar een volgende bestemming. Zo kunnen Nederlanders toch van de Van Gogh Museum collectie genieten tot het museum weer normaal bezoekers kan ontvangen.

Wat is een Museum Editie?
Een Museum Edition is een driedimensionale reproductie van een Van Gogh schilderij waarvan de afmetingen, kleuren en het reliëf zo precies mogelijk overeenkomen met het origineel. Zelfs normaal niet altijd zichtbare details zijn toegevoegd, zoals de stickers op de achterkant die aangeven wanneer en waar het daadwerkelijke schilderij wereldwijd is tentoongesteld. Een Museum Edition zit in een handgemaakte lijst die identiek is aan die van het origineel in het museum.De Museum Editions worden onder andere ingezet voor educatieve doeleinden op scholen en tijdens workshops. Het museum heeft bijvoorbeeld een speciaal programma voor blinden en slechtzienden, Van Gogh op gevoel, waarbij bezoekers dichtbij een bijna echt Van Gogh schilderij komen en het zelfs mogen aanraken. De winnaars van de Museum Editions kunnen dus twee weken lang ongestoord van heel dichtbij een Van Gogh bekijken én stiekem voelen aan het meesterwerk. Museum Editions zijn ook te koop: een aankoop ondersteunt het Van Gogh Museum.

Foto's (c) Van Gogh Museum 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in