Ruisende rokken, hoofse liefdes, happy endings.

Het tempo is rustig, het leven is overzichtelijk en de onderlinge relaties zijn zinderend gecompliceerd – wie even wil bijkomen van de pandemiellende stort zich in een kostuumdrama. Zoals…

Article continues after the ad

Sense and Sensibility

Het meesterwerk van Jane Austen is al vele malen verfilmd, maar die met Emma Thompson en Kate Winslet als de zusjes Dashwood staat toch wel op eenzame hoogte. Plus: Alan Rickman, Hugh Grant én Greg Wise, ook bekend als Emma's man. Te zien op Amazon Prime.

Pride and Prejudice

Nog eentje van Austen en nog eentje die vaak verfilmd is. Maar voor de echte liefhebber van kostuumdrama blijft die met Jennifer Ehle en Colin Firth (in een nat overhemd!) toch de enige echte.

Zij is trots, hij heeft vooroordelen, alles klopt. Te streamen op Amazon Prime.

De versie met Keira Knightley is trouwens op Netflix te vinden, maar wij zouden toch voor Jennifer gaan.,

North & South

Nee, niet het Amerikaanse Burgeroorlogdrama (dat staat op Amazon Prime), maar Richard Armitage als John Thornton in dit stuk dat zich afspeelt tijdens de industriële revolutie met Margaret Hale als de beschavende factor in het geheel. Verwarrend genoeg óók te streamen via Amazon Prime.

Daniel Deronda

Naar het boek van George Eliot, met Hugh Dancy als Daniel en Romola Garai: het jodendom tijdens de Victoriaanse tijd, zionisme. Kabbala, roulette en een onmogelijke liefde, het is dráma op Amazon Prime

Anne with an E

Toegegeven, Anne praat veel. Maar de serie is zo mooi en sfeervol geschoten en de emoties van een slim tienermeisje dat heel veel voelt, maar in het Amerika van toen vooral stil en braaf moest zijn, wordt waanzinnig goed gespeeld, op Netflix.

Little Women

Rond 1860 is jonge schrijfster Jo vastbesloten om haar eigen weg te vinden. Ze blikt terug op moeilijke, maar dierbare tijden met haar drie pittige zusjes en een goede vriend. Hoofdrollen voor Saoirse Ronan, Emma Watson en Florence Pugh, met een fijn vleugje early emancipatie erin.

Ook de filmversie met Winona Ryder en Susan Sarandon staat online bij Netflix (en om eerlijk te zijn is die dreamier). Ongeveer dezelfde tijd: The Age of Innocence, ook op Netflix.

In Vlaamse Velden

Schitterende serie over de Eerste Wereldoorlog, waarin De leden van een doktersgezin worstelen om te overleven nadat de Duitsers hun huis hebben bezet . Absolute aanrader, op Netflix.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in