Vooruit, nog ééntje dan: het glazen Tschumipaviljoen
Vooruit, nog ééntje dan: het glazen Tschumipaviljoen

'Sommige werken zijn zelfs alleen op bepaalde momenten zichtbaar.'

Ze stelt elke week de Happy Weekend vol kunst- en cultuurtips voor je samen, dus Nouveau's Crossmedial Producer Inge weet precies wat er op dat gebied speelt in Nederland. Juist omdat ze er zo goed in thuis is, is het een uitdaging om haar te verrassen, maar Groningen kreeg het voor elkaar, met de verborgen kunstroute in de stad (ja, die is er, náást het geweldige museum).

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Weekendje Groningen @genieten @cityhotelgroningen @martinitoren @heerlijk @zoudenweelkjaarmoetendoen

Een bericht gedeeld door Inge van der Steeg (@ingesteeg) op

"Je moet weten waar je moet kijken, zodat je de stad vanzelf al op een andere manier ziet," zegt Inge. "Het ene kunstwerk is makkelijker te vinden dan het andere. Sommige werken zijn zelfs alleen op bepaalde momenten zichtbaar. Ik vond het een ontzettend leuk uitgangspunt voor een net-even-anders citytrip die ik echt kan aanraden en waarbij je zeker ook in de Folkingestraat - leukste winkelstraat van Nederland -  terechtkomt. Dit is mijn lijstje met favorieten."


1. Wervel

Wervel is een ingenieuze, 20 meter lange LED-sculptuur in de Parkeergarage van het Forum. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Nicky Assmann, en is geïnspireerd op een tornado.

De vormen volgen de contouren van de architectuur van het Forum. Hierdoor ontstaat een prachtige compositie van licht, beweging en verbeelding.

Inge: "Je verwacht zoiets niet op zo'n plek, het verandert alles van functioneel naar bijzonder."

2. Kikkers
Zes bronzen kikkers markeren het terras van café De Sigaar aan het Hoge der A. Kunstenaar Jan Steen bracht met zijn kunstwerk de verbinding tot stand tussen het terras en het water in de A. De cyclus begint met een kikkervisje dat in vijf stappen uitgroeit tot een bijzondere eigen interpretatie van een kikker: een parmantig opzittend amfibie met een lange snavel.

Inge: "Leuke vondst omdat het water zo dichtbij is. De beelden, daar wil je even aanzitten. En het verhaal dat ze vertellen geeft stof tot nadenken, want hoezo, krijgt een kikkervisje een snavel?"

3. Farsi Largo/Making Space

Het Waagplein is een ontmoetingsplek voor jong en oud in het centrum. Boven het terras van het Newscafé hangt het kunstwerk Farsi Largo/Making Space.  Een man en een vrouw, verbonden door metalen draden die de communicatie tussen twee mensen uitbeelden.

Inge: "Wat ik hieraan prachtig vond, is dat het je dwingt omhoog te kijken. Er is vaak zoveel te zien als even wat breder om je heen kijkt. Er zit beweging in dit beeld, ook mooi."

4. De bruggen van Groningen
Wachten voor een dichte brug is leuk in Groningen. Onder drie van de Groningse bruggen zitten kunstwerken verstopt die je pas kunt zien als de brug openstaat. De brug bij het Groninger Museum laat Delftsblauwe tegeltjes te zien die lachwekkende taferelen verbeelden. De Oosterbrug bevat het gedicht ‘Gestadige beweging’ van Werkman in aluminium letters. En de Herebrug bevat een op doek gedrukte foto van een Gronings havengezicht.


Inge: "Ik moet eerlijk bekennen dat ik heb staan wachten tot de bruggen opengingen – enige vondst!"


5. Galgal Hamazalot

In de Folkingestraat zit een 11-delig kunstwerk verstopt: een maancyclus. In het plaveisel zijn elf bronzen manen afgebeeld: van volle maan tot nieuwe maan. Vroeger was de Folkingestraat het centrum van de Joodse buurt. De manen hebben meerdere betekenissen en staan onder andere voor de Joodse jaartelling.

Inge: "Heel geheimzinnig, de manen in de stoep. Als je eenmaal weet wat het is en hoe je er naar moet kijken, komt meteen de hele omgeving tot leven."

6. Openbaar toilet Koolhaas en Olaf

Een markant urinoir aan de Reitemakersrijge ontworpen door Rem Koolhaas. Het ronde toiletgebouw is in 1996 opgetrokken uit melkglas en voorzien van foto’s van Erwin Olaf. Bijzonder is dat dit toiletgebouw niet alleen een afdeling voor heren maar ook voor dames heeft; elk met een eigen ingang. De twee toiletgebouwtjes vormen samen het yin- en yangteken. ’s Avonds wordt het toilet van binnenuit verlicht.

Inge: "Een pitstop in een echte Koolhaas met Olaf'jes, meer design wordt een toiletbreak niet - Instagrammomentje!"

 

7. Het Blauwe Hart

Een vrolijke tegelwand die de entree siert van de Gelkingestraat. Maar als je goed kijkt zie je dat dit kunstwerk bestaat uit QR-codes, verstopt in Delfts blauw. Scan de codes met je telefoon en laat je online inspireren door Groninger activiteiten, muziek, poëzie, verhalen en video’s.

Inge: "Zo leuk, de dubbele laag hier. Je denkt aan iets heel klassieks en dan blijkt het eigenlijk high tech te zijn -

Laatste tip van Inge

"Neem de tijd voor de route en de stad en boek een heerlijk weekend bij City Hotel Groningen, midden in de stad met een fijn dakterras. Het hotel biedt elke zondag om 13.00 uur in de maand augustus de kunstroute aan onder leiding van een lokale gids. Zo zie je nóg meer."

Reserveren kan door te mailen naar info.citygroningen@edenhotels.nl

Foto's (c) Visit Groningen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in