Keyleigh uit The Young Carers series van Michelle Sank (2004). Het meisje was mantelzorger voor haar zieke moeder en koos voor de foto een feestjurk en een plek waar ze graag was.
Keyleigh uit The Young Carers series van Michelle Sank (2004). Het meisje was mantelzorger voor haar zieke moeder en koos voor de foto een feestjurk en een plek waar ze graag was.

Mooie expositie bij Elliott Halls Gallery.

'De non-conformist wordt altijd gezien als de buitenstaander, de vlieg in de soep, het probleemgeval, de stoker. Maar de waarheid is dat de non-conformist inspirerend is, een game changer, een leider en een progressief denker," aldus Britse fotograaf Matthew Murray.

Notting Hill Residents March Against Racism, London, ca. 1965' by John ‘Hoppy’ Hopkins: "Vijfenvijftig jaar laten discussiëren we nog altijd over dezelfde onderwerpen en zijn er nog steeds demonstraties," aldus Murray.

Article continues after the ad

Als gast-curator selecteerde hij uit het enorme archief van Elliott Halls Gallery de eerste digitale tentoonstelling van deze Nederlandse galerie. "Toen ik als kind opgroeide in de industriële Midlands en naar een jongensschool in de stad ging, werd je conformeren door onze strot geduwd door leraren in een pak die roken naar tabak en krijt," zegt Murray.

Mia Farrow on the set of 'Rosemary's Baby', director Roman Polanski 1968 by Bob Willoughby. De opnamen liepen vier weken uit, Mia's echtgenoot Frank Sinatra wilde dat ze Rosemary's baby zou opgegeven om een film met hem op te nemen. Mia weigerde, Sinatra was niet gewend om tegen te worden gesproken en liet de scheidingspapieren op de set afleveren.   

"Non-conformiteit was het stoute kind achterin de klas die altijd tegengas gaf en zich uitgelaten gedroeg, wat leidde tot nablijven, straf en van school worden gestuurd," zegt Murray. "Er werd naar gekeken met een mengeling van nieuwsgierigheid en bewondering, terwijl er tegelijk over werd gefronst en ze werden veroordeeld voor hun behoefte aan anarchie."

Non-conformist is van 1 tot 30 september te zien bij Elliott Halls.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in