Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nola Hatterman: powervrouw avant la lettre

Artistiek protest tegen de witte norm. Actrice, kunstschilder en ontwerper Nola Hatterman (Amsterdam 1899 – Paramaribo 1984) is een absoluut rolmodel als het aankomt op je hart volgen en je eigen weg kiezen. In een tijd waarin dit niet vanzelfsprekend was reisde ze veel en ontwikkelde ze zich als...

Nola Hatterman: powervrouw avant la lettre

Artistiek protest tegen de witte norm.

Actrice, kunstschilder en ontwerper Nola Hatterman (Amsterdam 1899 – Paramaribo 1984) is een absoluut rolmodel als het aankomt op je hart volgen en je eigen weg kiezen.

In een tijd waarin dit niet vanzelfsprekend was reisde ze veel en ontwikkelde ze zich als vrouw, in plaats van zich te schikken in de rol van vrouw-van.

Haar acteercarrière duurde niet heel lang, zo tussen 1918 en 1925 stond ze op het toneel en voor de camera. Schilderkunst boeide Nola mee: ze volgde privélessen en exposeerde al snel met verschillende kunstenaarsverenigingen.

Al op de basisschool vond ze Indische kinderen veel mooier dan haar andere klasgenootjes

In de jaren twintig schilderde ze vooral realistische stillevens. Later richt zij zich helemaal op mensen, vooral op etnische minderheden. Al op de basisschool vond ze Indische kinderen veel mooier dan haar andere klasgenootjes, sloot vriendschap met hen en verbaasde ze zich over de manier waarop die werden gediscrimineerd.

In de jaren dertig raakte Hatterman gefascineerd door Surinaamse schildersmodellen. Ze wil ‘de zwarte menschen in al hun individuele schakeringen en ingeschakeld in de moderne samenleving’ schilderen.

Maatschappelijke betrokkenheid vormde de rode draad in haar leven

"Mijn vader werkte op een koffiekantoor, daar kwam je met alles wat koloniaal was in aanraking," zegt ze later. "Dat is eigenlijk de oorzaak geweest van mijn rebelleren." Het in opstand komen tegen de gevestigde orde uitte ze in maatschappelijke betrokkenheid die de rode draad in haar leven zou worden.  

Omdat ze zich steeds minder thuis voelde in Nederland, ging ze in 1953 naar Suriname, waar ze in Paramaribo een schilderschool oprichtte voor Surinaamse kinderen en zich uiteindelijk ook vestigde. Daar wordt ze beschouwd als een Surinaamse kunstenaar die veel collega's op weg hielp. De kunstacademie in Paramaribo draagt nog altijd haar naam, dat zegt wel iets over hoe ze daar wordt gewaardeerd.

Foto's (c) Nola Hatterman 

Een mooi portret over het leven van deze boeiende vrouw lees je in de nieuwste Nouveau (met Eva Jinek op de cover) die nu in de winkel ligt. Het nummer is ook te bestellen op Magazine.nl, tijdelijk zonder verzendkosten!