De jonge poëet maakte grote indruk met The Hill We Climb.

Amanda Gorman (22) kreeg er sinds de inauguratie online miljoenen volgers bij, omdat ze diepe indruk maakte met haar gedicht The Hill We Climb. Ze droeg het voor bij de inauguratie van Joe Biden als 46e president van de Verenigde Staten.

Article continues after the ad

Net als Biden heeft Gorman een spraakgebrek moeten overwinnen – Joe stotterde, Amanda had moeite met de r die ze als w uitsprak; lastig als je vaak 'poetry' moet zeggen. Toch lukte het met verve te spreken, met een prettig gevoel voor metrum en expressie, dat in de verte een beetje aan dat van Barack Obama deed denken.

Gorman is de eerste Nationale Jeugddichteres van de VS en zegt: "Ik schrijf al poezië zolang ik me kan herinneren. Laat ons zeggen vanaf mijn vierde of vijfde. Het was helemaal niet goed, maar ik werd er verliefd op."

Gorman Nationale Jeugddichteres

Op school werd ze aangemoedigd zich in de dichtkunst te bekwamen, op haar 16de werd ze uitgeroepen tot jeugddichteres in haar thuisstad, Los Angeles. In 2015 publiceerde Amanda haar eerste dichtbundel 'The one for whom food Is not enough' en in 2017 werd Gorman de eerste Nationale Jeugddichteres.

First Lady Jill Biden woonde een voordracht van Amanda bij en tipte het team van haar man om haar een rol te geven bij de inauguratie. "Het gedicht moest als thema 'Verenigd Amerika' (United America) hebben, in de invulling was Gorman vrij.

Madam President in de dop

In haar gedicht omschrijft Gorman zichzelf als “een mager, zwart meisje, afstammend van slaven, en grootgebracht door een alleenstaande moeder”. Maar intussen heeft ze toch maar mooi een diploma sociologie op zak, dat ze behaalde aan de universiteit van Harvard.

“Een meisje dat kan dromen dat ze president kan worden, terwijl ze een gedicht voordraagt voor een president”, zo omschreef ze zichzelf verder nog. Amanda heeft namelijk grote ambities: in 2036 wil ze zelf zelf een gooi te doen naar het presidentschap. De benoeming van Kamala Harris geeft haar moed: "Als meisjes zien wat er mogelijk is, weten meisjes dat ze dat ook kunnen." 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in