Nina Simone, 1968
Nina Simone, 1968

En er zit een heel Nederlands tintje aan dit eerbetoon.

Voor als je de vrijdagavond op een mooie manier wilt besluiten: kaarsjes aan, portje erbij en tv inschakelen. In de beroemde BBC-proms serie wordt vanavond namelijk een fraaie ode aan jazz en blues legende Nina Simone gebracht.

Article continues after the ad

Het programma wordt ingeleid door Clara Amfo, het Nederlandse Metropole Orkest wordt geleid door Jules Buckley en het werk van Simone wordt gebracht door onder andere Ledisi en Lisa Fischer.

Nina Simone (1933-2003) was een Amerikaanse singer-songwriter, pianiste en burgerrechtenactiviste. Hoewel ze vooral bekend is als jazz-artiest, was ze ook goed thuis in de klassieke muziek, soul en blues. Ze was vooral een meester in het achteloos verweven van Chopin en Bach door haar muziek. 'My baby just cares for me' is een van haar bekendste hits.  

Een makkelijk leven had Nina niet, gezien moeilijkheden met managers, platenmaatschappijen, een bipolaire stoornis, alcohol, drugs en de belastingdienst (ze weigerde een aantal jaren haar belastbaar inkomen op te geven als protest tegen de Vietnamoorlog). Deze foto is uit 1967, tijdens een optreden in een studio in Hilversum. 

Op haar dieptepunt in 1988 belde ze haar beste vriend in Nederland, Gerrit de Bruin. Samen met Raymond Gonzalez die optrad als manager, stelde De Bruin Simone voor de keuze: 'Wij zorgen dat je een huis krijgt, boeken concerten voor je, brengen weer structuur in je leven aan, maar kunnen dat alleen als jij meewerkt. Werk je mee of werk je niet mee?'

Simone pakte die kans en verhuisde naar Nederland, waar ze eerst in Nijmegen en later in Amsterdam woonde. Begeleid door De Bruin pakte ze haar leven en optredens weer op. Tot en met 2002 volgden nog honderden concerten, verscheen haar autobiografie en werd ook haar laatste cd 'A Single Woman' uitgebracht. Nina overleed in 2003 in Frankrijk aan de gevolgen van borstkanker.

Homage to Nina Simone – BBC 4, 23:30 uur

Foto's © Hollandse Hoogte, ANP, met dank aan Wikipedia

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in