Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nieuwe exposities: papierkunst, eindeloze verhalen én Italiaans futurisme

Als de zomer overgaat in de nazomer gaat de ene na de andere mooie nieuwe expositie open. Nouveau's culturele redactie selecteerde een paar highlights voor de komende weken!  Papier Biënnale De Papier Biënnale 2022.Transition is een internationale tentoonstelling met 20 kunstenaars van hedendaags...

Nieuwe exposities: papierkunst, eindeloze verhalen én Italiaans futurisme

Als de zomer overgaat in de nazomer gaat de ene na de andere mooie nieuwe expositie open. Nouveau's culturele redactie selecteerde een paar highlights voor de komende weken! 

Papier Biënnale

De Papier Biënnale 2022.Transition is een internationale tentoonstelling met 20 kunstenaars van hedendaagse beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt. Tegelijkertijd ligt de nadruk op de beeldende en de inhoudelijke kwaliteit van de werken.  

Het thema van deze editie is Transition. We leven in een tijd van verandering. Er wordt gesproken over een paradigmaverschuiving. De weerstand in de maatschappij neemt toe en dat is zeker niet alleen corona gerelateerd. Er zit verandering in de lucht, maar we weten nog niet welke kant het op gaat.

Museum Rijswijk, tot en met 13 november 2022

Silhouetten

Speciaal voor haar eerste solotentoonstelling creëert Yasmina Ajbilou nieuwe ontwerpen in de vorm van eigentijdse kleurrijk gedecoreerde kaftans.

Ajbilou reflecteert hiermee op de tradities en technieken die ze kent vanuit haar Marokkaanse achtergrond: ‘In deze tentoonstelling verweef ik persoonlijke verhalen in mijn ontwerpen. Zo vertel ik over mijn achtergrond, mijn opvoeding, over wie ik nu ben. Alles is samengebracht in een drieluik van silhouetten waartussen je kunt ronddwalen.’ 

Centraal Museum Utrecht tot en met 27 november 2022

Endless Stories

Wie is die vrouw? We zien haar van opzij of op de rug, haar gezicht is niet zichtbaar. Ze staat in een vreemde omgeving en lijkt gevangen in een beeld dat direct vragen oproept. De expositie Endless stories van Jenny Ymker brengt het halfduister van de Wiebenga silo aan de Noordkade in Veghel tot leven, met werken die de toeschouwer niet snel loslaten.

De basis van Ymkers werk bestaat uit foto’s, die ze verwerkt tot geweven gobelins, lichtbakken en sinds kort ook filmloops. Als een regisseur ensceneert ze haar voorstellingen. Ze vervult zelf de hoofdrol in haar werk. Een vrouw met koffer of handtasje. Met haar rug naar de toeschouwer trekt ze je als kijker mee om je te laten verdwalen in haar landschappen. Ymker laat zien hoe de mens met de kracht van verbeelding overeind kan blijven in een wereld vol vragen.

De Compagnie in Veghel, tot en met 9 oktober 2022

Beyond Nature

In de tentoonstelling ‘Beyond Nature’ gaan kunstenaars een stap verder dan het ‘gewoon’ weergeven van de natuur. Kunstenaar Hans van Horck (afbeelding) viert zijn 70e verjaardag met een nieuwe serie werken geïnspireerd op bloemen. Zijn schilderijen van 160 x 160 cm zijn indrukwekkende uitspattingen van kleur en vorm op de grens van abstract en figuratief.

Ook Karen Birnholz, Anita Duijf, Wil Jansen, Mieke Sampers en Hedwig Smulders bewandelen onbetreden paden met de natuur als uitgangspunt. ‘Beyond Nature’ treedt buiten de kaders zonder het thema te verlaten. Naast schilderijen worden er sculpturen, tekeningen en installaties getoond.

Flower Art Museum Aalsmeer, tot en met 6 november 2022

Italiaans futurisme

Op zondag 25 september openen in Rijksmuseum Twenthe liefst drie tentoonstellingen over Italiaans Futurisme. Met Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld volgt het museum de artistieke ontwikkeling van één van de meest invloedrijke kunststromingen van de vorige eeuw, het Italiaans futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Filippo Marinetti. Tegelijk opent de tentoonstelling Homo Symbioticus van Atte Jongstra en The Setting of Violence van Rein Jelle Terpstra.

Rijksmuseum Twenthe

Kleur!

In de vrolijke tentoonstelling Kleur! ontdek je de collectie van het Groninger Museum. Wat doet kleur met je? Hoe gebruiken we kleur? Deze vragen vormen op een originele manier de basis van de expositie.

Al sinds heugenis geeft de mens kleur aan zijn lichaam, kleding of voorwerpen. Daarmee krijgen kleuren een betekenis en worden zij van symbolische of strategische waarde. Zo linken wij oranje in Nederland aan het koningshuis. Het symboliseert nationale eenheid, en dat is goed te zien als de straten oranje kleuren tijdens een EK of WK. In de tentoonstelling sprankelt het oranje van de bevrijdingsrok uit 1945 én in het kunstwerk van de Australische Aboriginalkunstenaar Lucy Napanangka Yukenbarri.

In de expositie ontstaan verrassende combinaties. In de rode zaal hangt het portret van Gerrit Sichterman, dat is geschilderd door Cornelis Troost. Het laat zien dat de Groningse adel zich graag in rode chique mantels liet portretteren. Maar rood is ook de kleur van liefde en lust in de foto van Cornélie Tollens. In het werk van de Chinese kunstenaar Chi Peng is rood onlosmakelijk verbonden met de Chinese cultuur, waar het symbool staat voor geluk en voorspoed. Tegelijkertijd refereert het als nationale kleur aan een onderdrukkend politiek regime.

In het kleurrijke Groninger Museum geeft elke zaal een toelichting op de betekenis en achtergrond van een kleur. Hoe wordt het gemaakt? Welk effect heeft het op je humeur? Kun je het manipuleren? Er zijn oneindig veel kleurnuances, maar de expositie volgt de kleuren van de regenboog, te beginnen bij geel. Daarna loop je door groen, rood, roze, oranje en blauw. Ook de niet-kleuren, zwart en wit, komen aan bod. De zwart-witte kunst gebruikt de afwezigheid van kleur voor het grootste contrast dat er is. Al met al ervaar je in de tentoonstelling een unieke kleurexplosie door de grote variatie in stijlen en materiaalgebruik. Voortaan kijk je anders naar kleuren en wat zij met je doen.

Groninger Museum tot en met 8 januari 2023

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in