'Deze stad heeft me mijn helden geschonken.'

Louis Vuitton lanceert in de collectie koffietafelboeken Travel Book een editie gewijd aan de stad Brussel, getekend door Belgisch illustrator Eddy Vermeulen, gekend onder zijn eponiem Ever Meulen.

Article continues after the ad

"Met dit boek wil ik hulde brengen aan Brussel. Aan deze stad heb ik alles te danken. Brussel heeft me als jongeman binnengeloodst in de twintigste eeuw, en me mijn helden geschonken: René Magritte, Hergé, Jacques Brel, Eddy Merckx, Jacky Ickx, Arno. Bovendien teken ik het liefst dingen waar ik van hou, en die ik dus goed ken."

Iedere tekening is een soort palimpsest, met geometrische, scherpe vormen en een ironische, vaak nostalgische blik op de kleine en grote veranderingen van de stad. Voor dit boek tekende Ever Meulen het Atomium, het Jubelpark, het Montgomeryplein, de Kruidtuin, de Baron Hortastraat, het Zoniënwoud.

De kronkelingen van de art-nouveau en de gestroomlijnde hoeken van de art-deco. Het Stocletpaleis, Villa Empain. Zo ziet Ever Meulen Brussel: een stad in beweging, nooit afgewerkt, chaotisch bouwen en afbreken — een curieus mengsel van gotiek en barok, van meesterwerken en architectonische littekens, van macadam en natuur.

De illustrator gooit zowel de clichés als de perspectieven omver. Elke tekening vraagt om een aandachtige lezing: de tot in de kleinste details geciseleerde auto, de horizontale strepen getrokken door de vele vliegtuigen in de lucht, de stille vogel, de spiegel zonder weerspiegeling, de figuren zonder gezichten, net zoals de onvermijdelijk lege tekstballonnen.

Ever Meulen

De Belgische cartoonist ontwikkelt een herkenbare en heldere tekenstijl die vaak navolging krijgt. Hij creëert een overvloed aan grafisch werk, zowel nationaal als over de grenzen heen: affiches en platenhoezen, covers van gerespecteerde tijdschriften en kranten als The New Yorker, Vrij Nederland of Libération, postzegels, logo’s en decors voor televisieprogramma’s. Tevens was hij jarenlang huiscartoonist voor het Vlaams tijdschrift HUMO. 

Expositie

Naar aanleiding van de lancering van het Louis Vuitton Travel Book Brussels exposeert het museum MAD Brussels van 17 juni tot 5 september 2021 de 120 originele tekeningen van het boek, aangevuld met ander werk waarin de stad een rol speelt. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in