'Ze was een pionier in Hollywood, dat wist ik helemaal niet.'

Lucille 'Lucy' Ball (1911-1989) was een vrouw met twee levens. Ze werd vooral bekend – na jaren sappelen - als een van de populairste comediennes van Amerika ...

...die miljoenen verdiende met het typetje 'onhandige redhead' in I Love Lucy, met een stem waarbij vergeleken The Nanny zoetgevooisd was.

Article continues after the ad

De sitcom was voor haar een manier om haar huwelijk te reden met Desi Arnaz. Dat was een Cubaanse vluchteling die als muzikant een eigen florerende carrière had, met wie ze als late in life moeder twee kinderen kreeg: Lucie en Desiderio.

Het publiek dacht dat hun leven net zo leuk was als in de sitcom, waarin ze vrolijk kibbelden, maar het ook altijd weer goedmaakten, maar dat viel tegen. Lucy en Desi waren zo succesvol dat ze elkaar maar weinig zagen. Samen op de set zijn diende de liefde nieuw leven in te blazen.

Dat lukte niet en na hun scheiding kocht ze hem – ongekende powermove in 1960 – uit, zodat het productiebedrijf, wat toch al haar idee was, op haar naam kwam te staan.

Lucy werd zo als eerste vrouw een zelfstandig studiohoofd die een tv-dynastie bouwde: The Untouchables, Star Trek en Mission Impossible waren allemaal Desilu producties. Machtige vrouwelijke producers van nu, zoals Drew Barrymore, Sandra Bullock en Reese Witherspoon,  zijn haar allemaal schatplichtig.

Ball - proactieve instelling, dol op initiatieven nemen en niet bang van zich af te bijten - ontwikkelde methodes die ook nu nog worden gebruikt (comedy's opnemen voor een live publiek, meerdere camera's tegelijk gebruiken) en ze gaf een 32 weken durende workshop comedy aan het Brandeis-Bardin Institute.  

Lucy met Shirley en Ginger in 1974

Om die reden heeft Lucy twee sterren op de Hollywood Walk of Fame, een als actrice en een voor haar werk achter de schermen. Ze was bovendien een geweldige vriendin voor een keur aan filmsterren zoals Judy Garland, Shirley Maclaine  en Ginger Roger. 

Daarnaast was ze een lieve en betrokken moeder. "Ze was een werkende vrouw in de jaren vijftig, toen het enige recht van een vrouw nog het aanrecht was," zegt haar dochter Lucie, hier ↓ met haar moeder in 1978.

"Daar voelde ze zich volgens mij erg schuldig over, want thuis deed ze haar uiterste best om met hulp een goed huishouden te managen. Ze leek in niets op wie ze speelde in de serie, ze was heel verantwoordelijk en regelde alles thuis. Ik heb daar de beste herinneringen aan: als ze thuis was en iets simpels kookte en we gewoon samen waren."

Ball was bovendien erg geestig. Op de vraag hoe ze het voor elkaar kreeg om er zo jong uit te blijven zien zei ze: "Leid een eerlijk leven, eet langzaam en lieg over je leeftijd."

Over deze fascinerende vrouw is nu de speelfilm Being the Ricardos gemaakt, met Nicole Kidman (54) als Lucy Ball. Kidman zegt eerlijk te snel te hebben toegehapt: "Ik kende haar werk amper, pas toen ik me in haar ging verdiepen vroeg ik me af waar ik aan was begonnen. Ze had zoveel talent, zoveel energie, zo'n briljante timing en ze was zo sterk, zowel voor als achter de schermen. Mijn bewondering voor haar groeide met de dag, ook omdat ze niet met zich liet sollen."

Being the Ricardos gaat over een spannende week in het leven dan Lucy en Desi. Ball wordt ervan beticht een aanhanger van het communisme te zijn, wat destijds gelijk stond aan professionele zelfmoord. Lucy is bovendien zwanger, waar Desi (gespeeld door Javier Bardem) vreemd gaat.

Lucy met Desiderio in 1954

Ball wil de zwangerschap in de comedy verwerken, maar stuit op preutse censuur. In de serie slaapt het getrouwde stel in aparte bedden en in die tijd was het verboden in 'familieseries' het woord zwangerschap zelfs maar uit te spreken.

Dit gevecht wint Ball ook en de aflevering waarin zij moeder wordt, breekt alle kijkcijfers van die tijd en haalde alle voorpagina's. "Ze was een pionier," zegt Kidman. "En ik denk dat ze daar niet genoeg krediet voor heeft gekregen. Het was een eer om haar te spelen, maar ik heb me wel vaak afgevraagd hoe ze het vol hield om zowel Lucille als haar alter ego Lucy te zijn. En in allebei zo briljant te zijn.

Being the Ricardos is te streamen op Amazon Prime. Oude afleveringen van I Love Lucy en The Lucy Show – ze zijn nog altijd grappig – kun je vinden op YouTube.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in