Meer dan 200 jaar oud en nog altijd fascinerend.

Naturalis heeft de European Museum of the Year Award gewonnen. Het natuurmuseum in Leiden wordt door de jury "een zeer vindingrijk museum met prachtige tentoonstellingen" genoemd.

Het museum, dat officieel het Naturalis Biodiversity Center heet, kreeg de prijs onder andere voor zijn indrukwekkende onderzoeksresultaten en uiteenlopende collecties die zich volgens de jury "richten op onderwerpen met een universele aantrekkingskracht".

Article continues after the ad

Met een totale collectie van 42 miljoen objecten heeft het museum in Leiden de grootste natuurhistorische collectie van Nederland en ook een van de grootste collecties ter wereld.

Algemeen directeur Edwin van Huis zegt het geweldig te vinden dat het museum via deze prijs internationaal erkend wordt. "Fascinatie voor de schoonheid en diversiteit van de natuur, dat is het fundament van Naturalis. Dankzij ons museum kunnen we onze liefde en passie voor de natuur delen met het publiek", reageert hij. "Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit."

Naturalis heropende in augustus 2019 na een verbouwing van vier jaar. In vier maanden tijd kwamen er 275.000 bezoekers. Het museum is nu gesloten vanwege de coronamaatregelen.

Voor de prijs waren 27 genomineerden, waaronder het Lam Museum in Lisse en Museum De Lakenhal in Leiden. Het Rijksmuseum Boerhaave, eveneens in Leiden, was in 2019 de winnaar van de Europese topprijs. Het Rijksmuseum in Amsterdam won in 2015.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in