"Het ballet is tijdloos, net als de Nachtwacht."

Voor de liefhebbers van klassiek ballet op eenzame hoogte: het Nationaal Ballet danst Giselle, een van de meest romantische werken uit het balletrepertoire en ook een van de uitdagendste als het gaat om het inlevingsvermogen van de solisten.

Hoewel Giselle een van de oudst bewaarde balletten is, wordt het nog altijd wereldwijd gedanst. Met zijn levendige, kleurrijke eerste akte, zijn aangrijpende waanzinscène en de daaropvolgende onaardse, pure ‘witte akte’ behoort het tot de standaardwerken van het romantisch-klassieke repertoire.

Article continues after the ad

Sinds de première in 1841 hebben talloze interpretaties van dit aangrijpende verhaal over liefde, misleiding, verraad en vergeving het licht gezien. Het Nationale Ballet danste eerder versies van de Russin Natalia Orlovskaja en de Britse Sir Peter Wright, maar kreeg in 2009 zijn eerste ‘eigen’ versie, gecreëerd door Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante. Mét succes, want inmiddels heeft hun productie de harten van balletliefhebbers uit China tot Colombia veroverd.

Giselle handelt over een graaf die verliefd wordt op een onbevangen boerenmeisje, haar – door niet zijn ware identiteit te onthullen – om de tuin leidt en daarmee uiteindelijk het noodlot over haar en zichzelf afroept. Een verhaal dat tot op de dag van vandaag actueel is, immers: onmogelijke liefde is een thema van alle tijden. Ook in artistieke zin heeft Giselle niets aan zeggingskracht ingeboet. Beaujean: “De choreografie, de compositie van de dansen is fenomenaal. Giselle heeft geen houdbaarheidsdatum. Het is tijdloos, net als de Nachtwacht."

Het ballet wordt de komende weken acht keer uitgevoerd, voor vier voorstellingen zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Foto's © Nationale Opera & Ballet

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in