'Haar werk polariseert nooit; het toont complexiteit en verbindt.'

Kunstenaar Natasja Kensmil, winnaar van de Johannes Vermeer Prijs 2021, heeft de prijs inmiddels gekregen van Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van OCW

In haar speech noemde de minister haar een uitmuntend kunstenaar. Van Engelshoven: "Jij geeft ons met jouw werk vaak een nieuwe kijk op wat we dachten dat afgerond was. Dat is van grote waarde."

Article continues after the ad

"Natasja Kensmil reflecteert op de heersende canon en brengt nieuwe lagen van de geschiedenis voor het voetlicht," zo luidt het juryrapport. "Daarbij polariseert haar werk nooit; het toont complexiteit en verbindt. Kensmil bekladt niet, ze haalt niets weg. Ze negeert niet, maar vervormt wat we zien."

"Naast het heersende beeld plaatst zij een nieuw en gelaagd beeld. Het getuigt van visie en uitzonderlijk talent om zo op ons gedeelde erfgoed te reflecteren, op volstrekt autonome wijze en met zo’n prachtig eigen handschrift dat niet onberoerd laat. Unaniem koos de jury voor Natasja Kensmil als winnaar van de Johannes Vermeer Prijs 2021."

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen het eigen werkterrein.

De prijs werd eerder uitgereikt aan Rineke Dijkstra, Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi. De jury bestond dit jaar uit Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Romana Vrede, Hicham Khalidi en Sjeng Scheijen.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in