Zelfportret Frida Kahlo, 1947
Zelfportret Frida Kahlo, 1947

Drents Museum pakt groot uit met Frida Kahlo.

Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld.

Haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning - ze was trots op haar unibrow! - roerige leven en bijzondere levensstijl hebben Kahlo doen uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur.

Article continues after the ad

Twee van 's werelds belangrijkste Frida Kahlo-collecties komen voor het eerst bij elkaar in de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo, die van 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 te zien is in het Drents Museum in Assen.

De vermaarde schilderijen en tekeningen uit het Museo Dolores Olmedo worden getoond naast een buitengewone collectie van haar persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden van Museo Frida Kahlo.

Door deze twee collecties uit Mexico-Stad samen te voegen heeft het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal vertellen. 

Frida's thema's

Het leven van Frida Kahlo (1907-1954) werd gekenmerkt door ongeluk en veerkracht. Door een ernstig busongeluk leed ze veel pijn en onderging ze door de jaren heen een groot aantal operaties.

Wat haar telkens de kracht gaf om door te gaan is haar grote liefde voor de kunst, voor haar man – de kunstenaar Diego Rivera – en voor Mexico en zijn volkscultuur.

Ze schilderde zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek, geïnspireerd door haar tumultueuze relaties, gebroken lichaam, politieke overtuiging, buitengewone veerkracht en creativiteit.

De Olmedo-collectie

Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De verzameling is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen.

In Viva la Frida! zijn sleutelstukken uit deze collectie te zien, waaronder Henry Ford Hospital (1932), De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapjes uit 1943. 

Persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis

De tentoonstelling werpt nieuw licht op Kahlo's levensverhaal aan de hand van de opmerkelijke verzameling persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis, waar de kunstenaar haar hele leven heeft gewoond (nu Museo Frida Kahlo).

Frida en Diego met hun aapje, 1940

In 2004 werden deze bezittingen ontdekt, nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. De collectie omvat onder andere foto’s, documenten, tekeningen, kledingstukken, sieraden en beschilderde korsetten. 

Viva La Frida! - Life and art of Frida Kahlo is te zien van 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 in het teken van deze bijzondere kunstenaar. Kijk voor tickets en andere activiteiten rond Viva La Frida op Drents Museum

Foto's (c) Frida Kahlo Blue House, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in