Romantische herinneringen, kleine heldendaden en menselijke fouten.

Marion Florusse las Schijnvrucht van Ingrid de Vries. ‘Een mooi, melancholiek boek over liefde en verlangen en hoe het leven zelf zijn eigen weg gaat. Gebaseerd op het bijzondere verhaal van de moeder van de schrijfster’.

Jonge meisjes
Schrijven over de seksuele verlangens van je moeder lijkt me op zijn zachtst gezegd lastig. Ingrid de Vries doet het in haar eerste roman Schijnvrucht. Het boek begint tijdens het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog bestaat in het verhaal vooral op de achtergrond, maar ligt als een steen boven de sfeer.

'Als de liefde uiteindelijk toch bleker blijkt te zijn dan in haar meisjesbrein, kiest de hoofdpersoon niet haar eigen weg'

Ik heb het boek in een middag uitgelezen, omdat het me meteen greep. Maar halverwege vroeg ik me wel af wat ik nou eigenlijk moest met dat meisje dat op haar 13de verliefd wordt op een twintig jaar oudere, getrouwde man die haar leven grotendeels zal bepalen. Vooral met dat laatste had ik moeite… Als de liefde uiteindelijk toch bleker blijkt te zijn dan in haar meisjesbrein, kiest de hoofdpersoon niet haar eigen weg. Ze blijft bij die man die steeds weer (of toch niet?) betoverd raakt door andere jonge meisjes.

Dramatische gevolgen
Pas toen ik me realiseerde dat het hier om het levensverhaal van de moeder van de auteur ging, kon ik accepteren wat er voor mijn gevoel ontbrak. Grote wendingen, meeslepende gebeurtenissen, heftige beslissingen, dramatische gevolgen.

Article continues after the ad

Dit is een verhaal over een leven dat liep zoals het liep

Het gaat immers niet over een verzonnen leven waarin mensen helden worden en het leven steeds weer nieuwe uitvluchten kent. Dit is een verhaal over een leven dat liep zoals het liep. Met romantische herinneringen, kleine heldendaden en menselijke fouten.

Opgesloten in zichzelf
Melancholie is het sterkste gevoel dat bijblijft uit het bijzonder warm geschreven boek. De familie wordt heel even de jouwe en je kunt niet anders dan gefascineerd zijn door dat dappere meisje dat alles doet om de man van haar dromen te krijgen. Dat meisje dat niet kan tegenhouden dat ze  langzaam maar zeker verandert in een volwassen vrouw, in een moeder en uiteindelijk in een bejaarde grootmoeder. Opgesloten in de enige persoon die ze is en ooit zal zijn.

'Ze ligt daar zo alleen dat ik haar wil troosten, en ik probeer in haar huid te kruipen'

‘Ik denk aan die nacht, lang geleden. Aan dat meisje in het smalle bed op haar zolderkamertje. Het is er donker, door het verduisterde dakraam komt geen licht. Achter de schuifwand klinkt zacht geritsel en gekraak. Verder is het stil. Ze ligt daar zo alleen dat ik haar wil troosten, en ik probeer in haar huid te kruipen. Maar het is mijn eigen huid, mijn eigen lijf, het zijn mijn eigen tranen.’

Mooi Moederdagcadeau, dit boek van Ingrid de Vries. Schijnvrucht kost 22 euro. Uitgave www.amboanthos.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in