En breien kan HM ook al!
En breien kan HM ook al!

Mooie opdracht voor het TextielMuseum in Tilburg!

Deze week is het TextielMuseum in Tilburg gestart met een uitzonderlijke opdracht. Het TextielLab - de professionele werkplaats in het hart van het museum - gaat nieuwe gordijnen maken voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Handwerkgroepen uit het hele land én Koningin Máxima vervaardigen een gedeelte van het borduurwerk. Het resultaat is dit najaar te zien in het museum in de tentoonstelling 'Koninklijk borduren | Verhalen en vakmanschap'. Máxima borduurt privé graag, ze vindt het ontspannend. 

Article continues after the ad

De bijzondere gezamenlijke opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en de Dienst van het Koninklijk Huis aan het TextielMuseum betreft een eigentijdse remake van de 18de-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, één van de ontvangstruimtes van het woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Na recentelijk onderzoek bleken de originele gordijnen te kwetsbaar om terug te plaatsen; ze moeten geconserveerd en opgeslagen worden, wat aanleiding werd voor deze opdracht.

Het ontwerp voor de nieuwe gordijnen is van de hand van de Haagse ontwerper Liesbeth Stinissen. Het eerste deel van de productontwikkeling vindt plaats op een hi-tech borduurmachine, in co-creatie met de experts van het TextielLab.

Onder leiding van borduurexpert Anna Bolk voegen vervolgens ruim honderd handwerkliefhebbers uit verschillende handwerkclubs, verenigingen, sociale werkplaatsen en leerwerkplekken uit het hele land borduursels toe. Ook Máxima zal gaan meeborduren aan de nieuwe gordijnen. Zo dragen zij vanuit hun persoonlijke kennis en kunde op het gebied van handmatig borduren bij aan dit nieuwe erfgoed voor Nederland.

Voordat de gordijnen in het paleis in Den Haag worden toegepast, zijn ze in Tilburg te bewonderen door het publiek. De nieuwe gordijnen zijn samen met de originelen te zien in de tentoonstelling 'Koninklijk borduren | Verhalen en vakmanschap', van 15 oktober 2022 t/m 10 april 2023 in het TextielMuseum.

Nederland verbeeld

De originele gordijnen maakten deel uit van een geschenk van Ulrich Gualtherus Hemmingson aan Stadhouder Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen in 1791. Hemmingson diende als VOC-gezant en nam het geschenk bij zijn terugkeer naar Nederland mee uit het Chinese Guangzhou (Kanton).

De kronkelende rivier afgebeeld op de originele gordijnen vormde een inspiratiebron voor ontwerper Liesbeth Stinissen. In haar ontwerp vertaalde ze de rivier naar de Nederlandse delta.

Het motief van de delta verbindt diverse taferelen in relatie tot de geschiedenis en belangrijke ontwikkelingen voor Nederland, waaronder waterwerken, bruggen en gebouwen. Centraal in het ontwerp staat Nederland als land van vele culturen, waar we bruggen bouwen en bevolkingsgroepen aan elkaar verbinden.

Foto's (c) TextielMuseum Tilburg

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in