Ze is de eerste Nederlandse winnaar ooit!

Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld heeft de prestigieuze International Booker Prize gewonnen met de debuutroman The Discomfort of Evening, de Engelse vertaling van Rijnevelds debuutroman De avond is ongemak. In een eerste reactie zegt de schrijver zo trots te zijn "als een koe met zeven uiers".

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

WINNER!!! With @michelehutchison ❤️❤️❤️❤️🏆🏆🏆🏆👑👑👑👑 #Theinternationalbookerprize

Een bericht gedeeld door Marieke Lucas Rijneveld (@mariekelucasrijneveld) op

Rijneveld is de eerste Nederlandse schrijver die de zeer belangrijke prijs voor literatuur die in het Engels is vertaald heeft gewonnen. De auteur komt daarmee in een rij met beroemde auteurs, onder wie Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk, David Grossman en Philip Roth. Met vertaler Michele Hutchison (1972) deelt Rijneveld de ruim 55.000 euro prijzengeld.

Het boek van Rijneveld, dat twee jaar geleden in het Nederlands verscheen, gaat over de tienjarige Jas en haar boerengezin dat een zoon verliest na een ongeluk. In 2019 stond het boek op de longlist van de Nederlandse Libris Literatuurprijs.

In het radioprogramma Nieuws en Co is Rijneveld vol lof over het werk van vertaler Hutchison. "Het was wel gek om het uit handen te geven, maar ze is echt heel dicht bij het verhaal gebleven. De poëzie van het boek, het ritme; dat is voor een vertaler natuurlijk belangrijk om dat zo goed mogelijk te behouden. Dat heeft Michele enorm goed gedaan."

Rijneveld is erg blij met de samenwerking met Hutchison. "Je doet het samen en daarom vind ik het ook zo mooi dat de prijs zowel voor de schrijver als de vertaler is", vindt Rijneveld.

Inmiddels werkt de auteur aan een nieuw boek. "Ik ben ermee bezig en we gaan zien wanneer het gaat komen. Het is vooral heel fijn om ermee bezig te zijn en om aan iets nieuws te werken."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marieke Lucas Rijneveld (@mariekelucasrijneveld) op

Dit jaar waren de andere genomineerden The Enlightenment of the Greengage Tree van de Iraanse schrijver Shokoofeh Azar, The Adventures of China Iron van de Argentijnse Gabriela Cabezón Cámara met, Tyll van de Duitser Daniel Kehlmann, Hurricane Season van de Mexicaanse Fernanda Melchor en The Memory Police van Yoko Ogawa uit Japan.

Foto (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in