‘Love means never having to say you're sorry!’

Het is de Meest Succesvolle Tranentrekker Ooit: Love Story. De film vertelt het verhaal over de tot mislukken gedoemde romance tussen twee Harvard  studenten, kakkineuze Oliver (Ryan O'Neal) en Jenny (Ali MacGraw) een vrije geest die niets geeft om sociale status.

In 1970 snikten we er vele tissues bij vol, de film kreeg 7 Oscarnominaties en misschien dat het niet de meest artistiek verantwoorde en uitdagende film ooit was, het verhaal bleek toch zo aan te spreken dat Love Story nog altijd een begrip is.

Article continues after the ad

What's not to like aan twee onafhankelijke, koppige jonge mensen die hun eigen weg proberen te vinden? Jenny is working class zonder slachtofferschap, Oliver zet zich af tegen zijn invloedrijke vader en diens privileges.

Om te voorkomen dat Jenny naar Frankrijk vertrekt, doet Oliver haar een aanzoek, wat de 'summer of love' compleet maakt tot het – spoiler alert – allemaal uiterst tragisch eindigt.

Het leverde Ali en Ryan, destijds nog in het prille begin van hun carrière (MacGraw had net een Globe gewonnen voor Goodbye, Columbus, O'Neal speelde in Peyton Place), in ieder geval instant wereldroem op…

…en de wereld een rage in zelfgehaakte mutsjes.

Love Story is nooit helemaal verdwenen: de naam duikt vaak op in koppen, de soundtrack is een klassieker geworden en waar Ali en Ryan ook komen, mensen vertellen hen nog altijd graag hun eigen love story.

De hoofdrolspelers zijn nog altijd bevriend en voor het grote publiek voorgoed met elkaar verbonden. "Die vijftig jaar zijn voorbij gevlogen," zegt O'Neal over Ali. "Zelfs met mijn vrouwen heb ik niet zo'n relatie gehad!"

Over de beroemdste zin uit de film (‘Love means never having to say you're sorry!’) zegt MacGraw nu dat ze die met voortschrijdend inzicht graag anders had gezien 'want eigenlijk is het nietszeggend. Ik heb geleerd dat we enorme vergissingen kunnen begaan met de mensen waar we van houden." Wat zou ze er nu van maken? "Probeer het niet nog eens te doen en probeer het verdriet goed te maken." Toch even sorry zeggen, dus. 

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in