Laurence Olivier en Vivienne Leigh
Laurence Olivier en Vivienne Leigh

Samenwerken met de Russische Hermitage kan niet meer.

Hermitage Amsterdam, dat in maart zijn relatie verbrak met het Russische staatsmuseum Hermitage, slaat een nieuwe koers in. De eerste stap is een samenwerking met de National Portrait Gallery in Londen en het resultaat daarvan is de komende maanden te zien. 

Wallis Simpson en oud-koning Edward VIII

Article continues after the ad

De match is onderdeel van een reeks internationale samenwerkingen die de Hermitage Amsterdam aangaat. Het gaat om de tentoonstelling LOVE STORIES - ART, PASSION & TRAGEDY, waarbij een selectie portretten uit de collectie van het museum in Londen getoond wordt.

De National Portrait Gallery in Londen is vanwege een renovatie gesloten en daarom kunnen de schilderijen elders worden tentoongesteld. De hertogin van Cambridge is beschermvrouw van de Gallery en hangt er zelf ook in portretvorm.

(c) National Portrait Gallery

De expositie draait om allerlei werken die de liefde verbeelden. Zo wordt getoond hoe liefde en verlangen portretkunst hebben gevormd. Er zijn portretten te zien van prins Charles en prinses Diana, Victoria en David Beckham, Laurence Olivier en Vivien Leigh en Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas.

De Hermitage in Amsterdam verbrak in maart de banden met het gelijknamige Russische museum vanwege de oorlog in Oekraïne.

Aangezien het museum aan de Amstel kunst van de Hermitage in Sint-Petersburg tentoonstelde, moest een expositie over de Russische avant-garde voortijdig sluiten.

Het museum oriënteert zich momenteel op een nieuwe koers. Eerder kregen ze al bekende werken van onder meer Vermeer en Rembrandt in bruikleen. De tentoonstelling LOVE STORIES, die loopt tot en met 8 januari 2023, wordt na de breuk met het staatsmuseum de eerste internationale samenwerking.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in