Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Liesbeth List geëerd met docu door haar dochter

Afscheid in de vorm van 'Slotapplaus'. Het is bijna een jaar geleden dat zangeres Liesbeth List overleed. Een groots afscheid zat er niet in door de coronamaatregelen, daarom maakte haar dochter Elisah Baijens, die ze op haar 41ste kreeg met ondernemer Robert Braaksma,  een documentaire over het ...

Liesbeth List geëerd met docu door haar dochter

Afscheid in de vorm van 'Slotapplaus'.

Het is bijna een jaar geleden dat zangeres Liesbeth List overleed. Een groots afscheid zat er niet in door de coronamaatregelen, daarom maakte haar dochter Elisah Baijens, die ze op haar 41ste kreeg met ondernemer Robert Braaksma,  een documentaire over het turbulente leven van haar moeder, voor haar fans die List al die jaren zo trouw hadden gevolgd.

Ramses en Liesbeth in 2002

"Toen Ramses Shaffy elf jaar geleden overleed, stond zijn kist in Carré," zegt Baijens in het Algemeen Dagblad. "Twee dagen lang zijn duizenden mensen langs zijn kist gelopen om afscheid te nemen. Ik vond dat zo terecht. Mensen hebben dat nodig. Als je iemand vijftig jaar lang volgt en diegene valt weg, dan doet dat pijn. Het voelt alsof je haar of hem hebt gekend."

Als Liesbeth als chansonnière kon niemand tippen. Geboren als Elly Driessen in Bandoeng, woonde ze de eerste jaren van haar leven in een Japans interneringskamp waar haar moeder gedwongen werd als 'troostmeisje' te werken. Het leverde Liesbeths moeder een zware depressie op, die haar er twaalf dagen na het einde van de oorlog toe bracht haar eigen leven te nemen.

Liesbeth verhuisde met haar vader naar Nederland, kon het niet vinden met haar stiefmoeder en kwam eerst terecht in een weeshuis en daarna in de pleegzorg. Toen haar stiefmoeder in 1948 op een vakantie op Vlieland vernam dat een bewoonster graag een kind wilde adopteren, werd ze daar achtergelaten.

Haar pleegouders runden een hotel en later werd haar pleegvader er vuurtorenwachter. Ze nam de achternaam aan van haar pleegouders en ook haar voornaam werd aangepast. In dit gezin heeft zij naar eigen zeggen een gelukkige tijd gehad. Haar biologische vader emigreerde eind jaren veertig met zijn tweede vrouw naar Zuid-Afrika.

Op haar achttiende verhuisde Liesbeth naar Amsterdam 'om daar te gaan zingen'.

In 1962 kwam ze Ramses Shaffy tegen en was een legendarisch duo geboren. Ze was naar eigen zeggen "smoorverliefd" op hem, maar hij viel op mannen, dus het bleef bij vriendschap en muzikale samenwerking.

In de jaren tachtig raakte List een beetje uit beeld, maar maakte in 1994 een comeback met hulp van Frank Boeijen.

Vijf jaar later maakte ze furore als Edith Piaf in de musical Piaf, waarna ze weer helemaal terug in de spotlights was, al ging ze het na 2013 wel rustiger aandoen. "Mijn privéleven is heilig voor mij. Af en toe wil ik helemaal niets hebben. Zo'n avond in je eentje voor de microfoon is heel erg intensief; op een gegeven ogenblik ben je moe."

In 2017 stopte ze met optreden, als gevolg van een vorm van dementie veroorzaakt door hersenletsel uit het verleden waardoor littekenweefsel ontstond. Dat jaar was ze nog wel bij de première van haar eigen musical, maar daarna leefde ze teruggetrokken.

Elisah heeft het maken van de documentaire over haar moeder beleefd als een verwerkingsproces. "Bij het afscheid van mijn moeder zei Frank Boeijen het mooi: 'De dood is als een brandwond, eerst voel je niks en daarna gaat het pijn doen'. Dat klopt wel, ja, ook omdat je in een zwart gat valt. Ik was het afgelopen jaar elke dag met mijn moeder bezig. Ik denk dat dat een goede manier is van verwerken." Ontroerend is het duet 'Jij moet blijven' dat ze postuum met haar moeder zingt.

Tom Egbers, Typhoon, Frank Boeijen en Albert Verlinde hebben meegewerkt aan de documentaire. Slotapplaus wordt vrijdag 19 maart om 19.50 uur uitgezonden bij Omroep MAX op NPO2.

Foto's (c) Brunopress, ANP, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in