© Strandbeest
© Strandbeest

Geweldige installaties die bewegen op de wind!

Theo Jansen ken je misschien van zijn wereldberoemde strandbeesten, wonderlijke installaties die 'rondwandelen' op het strand, met een beetje hulp van de wind.

Een paar van die strandbeesten schudden deze maand het zand van hun lijf en verkassen naar de drassige veenlanden van World Art Delft en Land Art Delft. Tijdelijk polderbeesten, dus.

Jansen is wereldwijd beroemd geworden door zijn ingenieuze bewegende kunstwerken vervaardigd van onder meer pvc-buizen. Elk jaar komt hij met een nieuw strandbeest dat hij altijd eerst laat ‘lopen en vliegen’ op het Scheveningse strand.

Article continues after the ad

Daarna krijgen ze een plek op de heuvelrug bij Ypenburg, langs de A13. Ook gaan de strandbeesten naar musea in Mexico, Japan of de Verenigde Staten. Eén van zijn nieuwste strandbeesten is Animaris Ader, vernoemd naar de luchtvaartpionier Clement Ader.

Je kunt je vergapen aan de polderbeesten tot en met 17 oktober, World Art Delft. En voor wie zelf een strandbeestje wil maken, zijn er fijne bouwpakketten.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in