Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kunst, spanning en sensatie in 2019

Gezocht: kroonjuwelen en een gouden wc. Dit waren de opvallendste kunstmomenten van het jaar, van een rijpe banaan tot een Ocean's Eleven-achtige roof in Dresden. Een werkend gouden toilet van Maurizio Cattelan was de blikvanger van een expositie in Blenheim Palace. Bewoner lord Edward Spencer-Ch...

Kunst, spanning en sensatie in 2019

Gezocht: kroonjuwelen en een gouden wc.

Dit waren de opvallendste kunstmomenten van het jaar, van een rijpe banaan tot een Ocean's Eleven-achtige roof in Dresden.

Een werkend gouden toilet van Maurizio Cattelan was de blikvanger van een expositie in Blenheim Palace. Bewoner lord Edward Spencer-Churchill had misschien niet moeten roepen dat ie 'praktisch niet te stelen was', want het werd prompt gejat en sindsdien is er niets meer van vernomen.

Maurizio Cattelan wist later nogmaals het nieuws te halen, nu met een banaan die met duct tape tegen de muur was geplakt. Iemand met teveel geld kocht het 'kunstwerk' voor 108.000 euro. De man op de foto is Emmanuel Perrotin, de galerie-eigenaar laughing all the way to the bank. Terecht of een gevalletje Nieuwe Kleren van de Keizer? 

Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci werd op een veiling verkocht voor meer dan 400 miljoen euro, zou tentoon worden gesteld en verdween vervolgens van de aardbodem. Het zou aan boord van het superjacht Serene van Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman hangen.

In Dresden werd voor een fortuin aan voorheen koninklijke juwelen en met edelstenen bezette kunstvoorwerpen uit het Grünes Gewölbe gestolen.

En Britse kunstenaar Banksy (die zoveel waarde aan zijn werk en de koper hecht dat hij het na het afhameren onmiddellijk door de shredder haalt) scoorde dit jaar een recordprijs. Zijn schilderij Devolved Parliament (vier meter breed) van het Britse Lagerhuis, maar dan met chimpansees in de bankjes, werd geschat op 1,8 miljoen euro en werd uiteindelijk binnen dertien minuten geveild voor meer dan 11 miljoen euro. 

Foto's (c) ANP, Christie's, Sotheby's

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in