Weer zo’n heerlijke aflevering in de reeks Klassieke Mysteries!

In alle geschiedenisboeken staat dat Marnix van Sint-Aldegonde de tekst van het 'Wilhelmus' heeft geschreven. Maar is dat wel zo? Duik in de Koningsdagspecial van de podcast 'Klassieke Mysteries' samen met Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in de fascinerende ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse volkslied.

Het 'Wilhelmus', het Nederlandse volkslied, zit vol verrassingen en geheimen. Taaltechnisch, met kruisverwijzingen en een acrostichon, maar ook qua afkomst. De melodie stamt al uit de 16e eeuw, maar toen was het heel ergens anders voor bedoeld. In de 19e eeuw werd het lied zelfs verboden. En had Nederlands eerst niet een heel ander volkslied? In de Koningsdag-special van de podcast 'Klassieke Mysteries' zoeken Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde het antwoord op de vraag: Wie schreef het 'Wilhelmus' nou écht?

Marnix van Sint-Aldegonde... of niet?

In alle geschiedenisboeken staat Marnix van Sint-Aldegonde, een intimus van Willem van Oranje, genoemd als auteur van de tekst van het 'Wilhelmus'. Recent onderzoek wijst iets heel anders uit... Door middel van de boeiende geschiedenis, talloze luistervoorbeelden - van de vroegst bekende melodie tot variaties en de Prinsenmars - en een interview met prof. dr. Els Stronks komen Ab en Rebecca tot nieuwe inzichten.

Article continues after the ad

Je kunt de podcast beluisteren op NPO Radio 4

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in