Deze Rotterdamse schatkamer is een wereldprimeur.

Het komt niet vaak voor dat er alom gejubeld wordt over een nieuw gebouw, maar met het Depot Boijmans Van Beuningen heeft Rotterdam er toch echt een blikvanger bij.

Het is het eerste voor het publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Gisteren is het geopend door koning Willem-Alexander die er ook zijn ogen uitkeek.

Article continues after the ad

In het depot (je zou denken: haal voor de opening even die Dixies weg)  worden alle kunstwerken opgeslagen voor het oog van de bezoeker. Doorgaans tonen musea slechts zes tot tien procent van hun collecties. In het depot zijn meer dan 151.000 objecten te zien.

Die kunstwerken zijn opgeslagen bij elkaar, gerangschikt en gestructureerd in veertien depotruimten met vijf klimaten.

Naast de objecten zijn alle werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van een collectie te zien.

In de 1664 spiegels aan de buitenkant – de inspiratie van het gebouw is een simpel Ikea-schaaltje, aldus Winy Maas van architectenbureau MVRDV – zie je de skyline van de stad weerspiegeld. "Als je dichterbij komt, word je zelf groter," zegt Maas. "Dan verdwijnt de grote stad naar de achtergrond en sta je gewoon met je vrienden in het park het Depot te bekijken."

Het uitzicht vanaf de daktuin is geweldig en je vindt er ook nog een geweldige plek om te eten: Restaurant Renilde.

Binnen moet je een stofjas aan om te mogen rondkijken. De kunstwerken worden net als in een gesloten depot zo efficiënt mogelijk gerangschikt. Collectie-objecten staan ingepakt, hangen aan een stellage of zijn uitgestald in een kast in een van de veertien depotcompartimenten of tentoongesteld in een van de dertien grote glazen zwevende vitrines in het atrium.

Collecties die doorgaans minder zichtbaar zijn, zoals prenten, tekeningen en foto’s uit die betreffende depots, kunnen op aanvraag worden bestudeerd. Sommige deelcollecties, zoals de film- en videocollectie, zijn volledig gedigitaliseerd, om conserveringsredenen en om deze zichtbaar te maken voor het publiek in een filmruimte en twee kleine filmcabines. 

Het collectiegebouw is er gekomen omdat de vroegere opslagruimtes van Boijmans om de haverklap te maken kregen met lekkages, wat niet bevorderlijk is voor het behoud van kunst. De 151.000 werken in het depot hebben een gezamenlijke waarde van 8 miljard euro.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in