Geen Scandi Noir, maar een Scandi Sisterhood!

Je denkt misschien dat Zweden altijd al een reuze progressief land is geweest, maar in de jaren zestig was de positie van vrouwen alles behalve sterk.

Article continues after the ad

De mini-serie Sisters 68 volgt drie jonge vrouwen – een ambitieuze journalist, een aspirerend kunstenares en een rijkeluisdochter – in hun strijd tegen het Zweedse patriarchaat dat het voor het zeggen heeft. Wat volgt is een mini-oproer in een provinciestadjes, een omstreden Missverkiezing en veel mooie beelden in de stijl van de sixties.  

De serie was een groot succes in Zweden en de makers denken al na over een vervolg waarin het trio zich staande moet houden in de jaren 80. Producer Emma Åkesdotter Ronge zegt het volgende over de serie: "Deze twee vrouwen zijn slim en  weten hoe ze dingen voor elkaar moeten krijgen. Ze worstelen met problemen zoals #MeToo, problemen die nog actueel zijn. En deze serie herinnerde mij aan het feit dat anderen vochten voor de rechten die we nu als vanzelfsprekend beschouwen."

Sisters 68 is te streamen op Lumiere Series

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in