Indringend portret over scheiden na je 60ste.

Het is een hele beslissing om na veertig jaar uit elkaar te gaan. En toch deden ze het: Marga en Mat en Gerda en Bennie. En ze lieten documentairemaker Niels van Koevorden meekijken.

Zijn werk toont op een sobere manier het proces van echtscheiden op latere leeftijd. Het is een indringende docu - de stellen kijken de kijker recht in de ogen - die weinig verhullend verhaalt over het verdriet, de spijt, de melancholie van de gedeelde herinnering.

Article continues after the ad

Wat het heel menselijk maakt, is de empathie die de aanstaande ex'en voor elkaar tonen. En uiteindelijk is er ook de troost en de opluchting, als ze aan het einde van het bemiddelingstraject hun handtekening zetten, net zoals ze dat deden toen ze trouwden.

 "Toen ik aan de film begon, moest ik denken aan het moment dat ik mijn eerste vriendinnetje verliet," zegt Van Koevorden. "De angst om de ander pijn te doen, het gebrek aan lef om de knoop door te hakken. Om dan uiteindelijk toch te kiezen voor mijn eigen geluk en stilzwijgend de deur uit gaan om een nieuwe weg in te slaan. Wetende dat je de ander daarmee groot verdriet doet. Dat proces heeft zich daarna nog enkele malen herhaald totdat ik mijn grote liefde trof. Daarmee lijkt ‘uitmaken’ iets uit mijn jeugd. Zeker als kind van ouders die al lang gelukkig getrouwd zijn, stond ik nooit stil bij het feit dat je op latere leeftijd ook kunt besluiten om je relatie te beëindigen, ook al heb je elkaar ooit eeuwige trouw beloofd."

Tot de dood ons scheidt wordt vanavond (maandag 5 oktober 2020) uitgezonden op NPO 2 om 20:25

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in