Ze won de Oscar voor Beste Actrice voor de rol!

Ga er maar aanstaan om een Hollywood-icoon als Judy Garland (1922-1969) neer te zetten. Renée Zellweger (50) had alvast de wind tegen van Judy's dochter Liza Minnelli.

Liza en Judy in 1963

Article continues after the ad

Die noemde Renée Zellweger niet geschikt om haar fameuze, larger than life moeder te spelen. "Dat is geen enkele actrice", zegt Liza.

Liza en Judy in 1965

"Mijn mama was uniek. Het grootste talent dat Hollywood ooit gekend heeft. Elke vertolking door een andere actrice zou mijn moeder tekortdoen. Ik heb niets tegen Renée Zellweger, maar ik zie geen Judy Garland in haar."

Anderen zagen dat wel: sterker nog, Renée is ijzersterk in haar vertolking van Judy in haar nadagen. De mimiek, motoriek, het accent – she nailed it en won voor haar rol een Golden Globe, SAG Award, Bafta, Critics' Choice Award én de Academy Award voor Beste Actrice.

Het verhaal van Garland is bepaald geen sprookje. Vanaf haar tweede op de planken, kindster dankzij The Wizard of Oz. Ze had haar tijd niet mee, als vrijgevochten vrouw werd haar leven bepaald door echtgenoten, managers en filmbazen.

Het trok een zware wissel op haar, Judy kampte met depressies, slikte amfetamines om Judy de Filmster te kunnen zijn en barbituraten om te kunnen slapen. Dit in combinatie met alcohol, heel veel alcohol. Deze combinatie werd haar uiteindelijk fataal: haar lichaam was op en ze stierf in 1969 in de badkamer van haar huurhuis in Londen, nog maar 47 jaar oud.

De film Judy laat kort Judy's start in Hollywood zien en werkt met flashbacks, maar de kern van het verhaal speelt zich af in 1968. Judy probeert dan in Londen haar carrière weer op de rails te krijgen.

Ze is een onbetrouwbare performer omdat ze eeuwig onder invloed is, maar eenmaal op het podium een onnavolgbare showpony. Ook hier wordt er echter aan alle kanten aan haar getrokken: ze mist haar kinderen in Californië, er moet brood op de plank komen - goed beschouwd kan ze geen kant op.

Mocht je kunnen kijken of 'm op willen nemen, het is een aanrader: Renée is fenomenaal. Judy is vanavond te zien op BBC 2 om 22:00 uur. Vind je het prettig er de Engelse ondertitels bij te hebben, druk op Teletext en ga naar pagina 888.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in