Het waargebeurde verhaal van de Noorse kroonprinses.

Heerlijke serie om helemaal in te verdwijnen, gebaseerd op een waargebeurd verhaal: Atlantic Crossing. Als de nazi's haar land binnenvallen, ontsnapt de Noorse kroonprinses Märtha ternauwernood en zoekt ze haar toevlucht in de Verenigde Staten.

Al snel ontwikkelt ze een hechte vriendschap met president Franklin D. Roosevelt, die in diepe genegenheid verandert. Märtha doet haar best om hem te overtuigen om haar land en Europa te helpen in de strijd tegen de nazi's.

Article continues after the ad

Maar Roosevelt wil zijn kiezers, die er sterk op tegen zijn om zich in de oorlog te mengen, niet tegen zich in het harnas jagen. Märtha realiseert zich dat ze uit haar over beschermde manier van leven moet stappen en het publiek moet beïnvloeden om te krijgen wat ze wil.

Backstage in het Witte Huis

Atlantic Crossing werpt licht op het leven binnen de muren van het Witte Huis en op het onconventionele huwelijk van Franklin en Eleonor, dat onderwerp was van talloze geruchten.

Voor de serie is lang en grondig onderzoek gedaan naar de relatie tussen Märtha en Franklin D. Roosevelt, echter is nooit helemaal duidelijk geworden wat er tussen hen heeft afgespeeld.

Te streamen bij MyLum

Vanaf 6 augustus aanstaande is de 8-delige serie Atlantic Crossing te zien via streamingplatform myLum.

De serie heeft een sterrencast met rollen voor onder anderen Sofia Helin (The Bridge), de tweevoudig Emmy genomineerde Kyle MacLachlan (Twin Peaks, Desperate Housewives), Tobias Santelmann (The Last Kingdom), Harriet Sansom Harris (Desperate Housewives), Daniel Betts (Allied), Søren Pilmark en Lucy Russell (The Crown). Atlantic Crossing verschijnt op 24 augustus op DVD.

Wie was die prinses Märtha?

Märtha werd geboren als prinses van Zweden en werd kroonprinses van Noorwegen door haar huwelijk met haar volle neef, kroonprins Olav van Noorwegen.

Over hun DNA maakte men zich geen zorgen, iedereen was verrukt dat hiermee de spanningen tussen de landen waren verdwenen. Het was nog eens een huwelijk uit liefde ook.

Als kroonprinses was ze populair, het stel woonde op Skaugum, waar nu huidige kroonprins Haakon woont met zijn gezin. Het huis brandde in 1930 af, wat er nu staat, is gebouwd op instructies van Märtha.

Gedurende WOII zette ze zich vanuit Amerika (hier zit ze samen met Olav bij de Rooseveltjes) inderdaad onvermoeibaar in voor de Noren, wat haar bij terugkomst de bijnaam 'moeder van de natie' opleverde. Koningin werd ze echter nooit: haar gezondheid ging achteruit en ze stierf drie jaar voor Olav op de troon kwam.

Märtha en Olav kregen drie kinderen: prinses Ragnhild, prinses Astrid en prins ↑ Harald, de huidige koning Harald van Noorwegen...

...hier in 1939 met een schattig kuifje. Märtha was ook de zus van koningin Astrid van België en een tante van moeders kant van groothertogin Joséphine-Charlotte van Luxemburg, koning Boudewijn van België en koning Albert II van België.

Foto's (c) MyLum, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in