Van maanziek en weerwolven tot Clair de Lune.

Er is misschien niets universeler dan naar de maan kijken: we doen het allemaal wel eens. Sterker nog, zolang mensen op aarde rondlopen, heeft onze naaste metgezel de nachtelijke verbeelding gevoed.

De maan is voorgesteld als de bron van liefde, dood, dromen en geboorte. Ze is een utopie geweest voor onze dystopische planeet: ze is verantwoordelijk gehouden voor van alles, terecht of onterecht, van waanzin tot vruchtbaarheid, van de getijden tot de mysterieuze reis van paling over de oceanen.

Article continues after the ad

De tikje hypnotiserende film To the Moon volgt de cyclus van één volledige maanfase. Het resultaat is een collage van liefdesverhalen, liederen van verlangen, mythen, dromen en nachtmerries.

De film is samengesteld uit 'found footagebeelden' in filmarchieven, maanopnamen in films van bekende makers en bij maanlicht gemaakte filmopnamen van over de vijf continenten.

In tien hoofdstukken die thema’s aansnijden als liefde, verlangen, verlies en waanzin (en prachtig in elkaar overlopen) legt de Ierse regisseur Tadhg O’Sullivan onze fascinatie voor de maan vast. Alsof je meegaat op een nachtelijke wandeling waarin je geliefden treft, maar ook weerwolven. Sprookjesachtig, verrassend en een aanrader: alsof je een magische nachtwandeling maakt!

To The Moon is voor € 3,50 te streamen op Eye Film Player.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in