Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kijktip: Loes Luca in dementiedrama Maud & Babs

Uitgebreid interview met de hoofdrolspelers! Het zou de titel kunnen zijn voor een luchtig tienermeidenboek, maar Maud en Babs is toch echt serieuze kost voor volwassenen. De nieuwe tv-serie van Omroep MAX, die vanaf vanavond wordt uitgezonden, draait om een actueel heet hangijzer: mantelzorg. Ba...

Kijktip: Loes Luca in dementiedrama Maud & Babs

Uitgebreid interview met de hoofdrolspelers!

Het zou de titel kunnen zijn voor een luchtig tienermeidenboek, maar Maud en Babs is toch echt serieuze kost voor volwassenen. De nieuwe tv-serie van Omroep MAX, die vanaf vanavond wordt uitgezonden, draait om een actueel heet hangijzer: mantelzorg.

Babs (Loes Luca) is een vrouw met beginnende alzheimer. Ze woont nog zelfstandig, maar wordt steeds afhankelijker. Terwijl ze dat zelf hardnekkig blijft ontkennen. En Maud (Rifka Lodeizen) is haar oudste dochter. Degene die het probleem ziet groeien en aan het redderen slaat, niet zelden ten koste van zichzelf en haar gezin.

Maud en Babs toont een werkelijkheid die zelden gezien wordt, en vaak iets te makkelijk vergeten. Hier vertellen ‘geestelijk moeder’ Elle van Rijn en hoofdrolspeelsters Rifka Lodeizen (Maud) en Loes Luca (Babs) over de serie en wat die te maken heeft met hun eigen leven. Dat is meer dan je zou denken.

Elle bedacht Maud & Babs

Elle van Rijn (53) speelde tot 2006 in zo’n beetje elke succesvolle serie. Erna was ze nog af en toe te zien op het grote doek en het tv-scherm, bijvoorbeeld in Dokter Tinus. Maar in feite had ze haar focus allang verlegd naar een ander vakgebied. ‘Ik wilde die afhankelijkheid niet langer en zocht naar iets waar ik mijn eigen creativiteit in kwijt kon’, zei ze in een eerder interview. ‘Dat werd schrijven.’

De oogst omvat inmiddels diverse scenario’s voor film en televisie, en tien goed ontvangen boeken, waaronder de vorig jaar verschenen oorlogsroman De crèche, over een jonge kinderverzorgster die met haar collega’s zeshonderd Joodse kinderen redde.