Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kijktip: Julia Roberts schittert in thriller Gaslit

Ze zet moedige, tragische Martha briljant neer. Gaslit is een 6-delige politieke thrillerserie over het Watergateschandaal, waarin diverse nog niet eerder vertelde verhalen aan bod komen. Watergate speelde in de 1970's en is de naam van het schandaal dat aan het licht bracht dat er ongeoorloofde ...

Kijktip: Julia Roberts schittert in thriller Gaslit

Ze zet moedige, tragische Martha briljant neer.

Gaslit is een 6-delige politieke thrillerserie over het Watergateschandaal, waarin diverse nog niet eerder vertelde verhalen aan bod komen.

Watergate speelde in de 1970's en is de naam van het schandaal dat aan het licht bracht dat er ongeoorloofde methodes waren gebruikt tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1972. Het schandaal leidde in 1974 uiteindelijk tot het aftreden van president Richard Nixon. Op de foto: zijn laatste speech in dat ambt.

De serie Gaslit is gebaseerd op de podcast Slow Burn van Leon Neyfakh en draait vooral om flamboyante socialite Martha Mitchell (gespeeld door Julia Roberts).

Mitchell was de echtgenote van John N. Mitchell (gespeeld door een onherkenbare Sean Penn), president Nixon's trouwe openbaar aanklager. Dit zijn de echte Martha en John, met hun dochter Marti in 1970.

Martha was de eerste die publiekelijk alarm sloeg over Nixons betrokkenheid bij Watergate. Om haar buitenspel te zetten, werd ze beticht van waanvoorstellingen ('gaslighting' is een term voor emotionele manipulatie, bedoelt om het slachtoffer mentaal te laten instorten).

Het schandaal was echter niet meer in een doofpot te stoppen: zowel het presidentschap als Martha's privéleven stortten als een kaartenhuis ineen. En Julia speelt dat aangrijpend prachtig, met alle facetten van ongeloof en ontreddering die bij haar persoonlijke tragedie passen.

Gaslit is te zien op Canal Digitaal

Foto (c) Martha Mitchell via Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in