Kopjes thee, grafheuvels, Suffolk én Ralph Fiennes!  

Wéér levert Netflix een goede film af met een sterke vrouw in de hoofdrol. En wel Carey Mulligan als Britse landeigenaar Edith Pretty. Die als rijke weduwe amateur-archeoloog Basil Brown (een fijne rol van Ralph Fiennes) in 1939 inhuurde om de grafheuvels op haar landgoed te onderzoeken.

The Dig is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Basil stuit op iets wat later de beroemdste archeologische opgraving van Groot-Brittannië blijkt te zijn: het Angelsaksische begrafenisschip in Sutton Hoo.

Article continues after the ad

"Edith was een buitengewone vrouw," zegt Mulligan. "Vrijwillig verpleegster tijdens WOI, ze reisde naar Egypte en Amerika en woonde zes maanden in haar eentje in Parijs. Allemaal vrij revolutionair voor een vrouw in die tijd. Als personage was ze heerlijk om te spelen, ze had zo'n sterke wil om te leren, te studeren en avonturen te beleven. Later in haar leven werd ze geplaagd door een zwakkere gezondheid. Haar drive om de grafheuvels te laten onderzoeken was een manier om het bestaan wat ze vroeger had, als reiziger en ontdekker, nieuw leven in te blazen."

Dus, Suffolk in 1939. Brits landgoed, plusfours, thee en Mulligan en Fiennes die samen een heerlijke chemie hebben.

Met bijrollen voor Lily James en Johnny Flynn. Pak een plaid, zet een pot Earl Grey, maak wat sandwiches en scones en ga onderuit voor The Dig: mooi verhaal, goede film en een must-see voor Anglofielen.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in