Ambitieus, leerzaam, afwisselend – aanrader!

Bij 'de geschiedenis van Nederland' denk je misschien in eerste instantie 'saai…'. En dat is 'Het verhaal van Nederland' nu net niet. Het ene moment zie je een stukje Gouden Eeuw, even later stapt verteller Daan Schuurmans daar binnen om iets toe te lichten, dan wordt er meteen doorgeschakeld naar een link.

Gebeurtenissen worden in de serie een breder perspectief geplaatst.  Geen losse feitjes, maar  aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. Je voelt de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een ‘Gouden Eeuw’. En de gewetenswroeging van Geert Groote uit Deventer die zijn hebben en houwen weggeeft aan de armen en zo de basis legt voor een nieuwe manier van geloof belijden.

Article continues after the ad

Je bent getuige van de aankomst van het Jamna-volk met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen waaraan wij onze taal en ons DNA te danken hebben. Kijkt mee op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen. En ziet hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen.

Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de zwarte bladzijden, die laten zien wie ze zijn en  hoe we zo zijn geworden.

Er is drie jaar gewerkt aan de reeks, die drama en documentaire meeslepend combineert en de liefde en het enthousiasme spat er vanaf. Het verhaal van Nederland is vanaf vanavond (woensdag 2 februari 2022) te zien op NPO1 om 20.35. De tv-serie is te volgen met audiodescriptie via de gratis Earcatch-app.

Foto's (c) NTR

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in